Medan världens klimatförhandlare kämpar med förberedelserna inför klimattoppmötet i Paris om bara några veckor äter nio miljoner svenskar i vanlig ordning sin dagliga frukost, lunch och middag. Även om varje måltid har en minimal effekt på miljön i förhållande till det förhandlarna i Paris försöker åstadkomma ska man inte underskatta sin möjlighet att rädda världen, en lunch i taget.
Många känner till att köttindustrin har negativ effekt på omvärlden. Nötköttsindustrin är den största klimatboven i detta. Inte nog med att det går åt stora ytor för att odla djurfoder – kossorna rapar och fiser dessutom ut metangas motsvarande 27 kilo koldioxid per kilo kött. Till detta kommer den överdrivna antibiotikaanvändning som nyttjas av djuruppfödare och kraftigt påskyndar bakteriernas antibiotikaresistens.
Målet för världens klimatpolitik är att förhindra en temperaturökning på över två grader. För att det ska lyckas behövs ett bindande avtal i Paris, men det behövs också att vi år 2050 inte släpper ut mer än två ton koldioxid per person och år. Det är ungefär så mycket vi släpper ut bara från maten vi äter idag. Faktum är att en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser kommer från just mat.
Med den vetskapen är det enkelt att förstå att varje förändring i kosthållning har betydelse. Bara genom att alltid välja en vegetarisk lunch i stället för dagens kötträtt blir ens årliga klimatavtryck mycket mindre. Eller varför inte byta hamburgaren mot laxburgare och biffen mot kycklingfilé?
Varje kilo köttfärs i fredagstacosen ger upphov till 17 kilo koldioxid. Lika mycket kyckling ger bara upphov till 2,4 kilo. Det är till och med mindre än den vegetariska köttersättningen quorn med sina 4,3 kilo. Vill man vara riktigt klimatsmart är det dock sill och potatis som gäller, med 0,5 respektive 0,1 kilo koldioxid i utsläpp.
En färsk rapport från TNS-Sifo visar att svenskarna ligger rätt i tiden. Var femte person planerar att äta mindre kött kommande år. Och med ökad efterfrågan förbättras utbudet. Nya recept sprids, men också nya produkter. Exempelvis har ett svenskt företag lanserat det nya Oumph, en sojabaserad produkt med köttkonsistens som bland annat kommer i en smak som känns precis som pulled pork.
Inte bara ens eget klimatavtryck påverkas av att göra aktiva kostval. Genom att sätta press på restauranger att servera vegetariskt kan de riktigt stora miljövinsterna hämtas hem. Om alla våra offentliga måltider en dag skulle byta köttet mot fisk i hamburgaren skulle det motsvara utsläppsminskningar likvärdiga 4400 bilars utsläpp under ett helt år.
Så när företaget ska på konferens, sätt press på ledningen att standardvalet ska vara vegetariskt. Gå ut ett helt gäng på restaurang och bojkotta köttet. Får vi till de stora strukturförändringarna kan man sedan med gott samvete fortfarande njuta av sin stek på söndagskvällen.
Johanna Lundgren Gestlöf