Kina är världens folkrikaste land, en av vår tids mesta supermakter. Kina har en lång historia, via kejsardöme, kommunism och kulturrevolution till dagens tid av turbulens och utveckling. Världssamfundet försöker hantera sin relation till landet som i dag är världens enskilda största ekonomi, har ett permanent säte i FN:s säkerhetsråd och som under de senaste 30 åren har upplevt en ökning i levnadsstandard och välstånd tack vare stegvisa liberaliseringar av ekonomin. En ständig balansgång av handel och utbyte av inflytande.
Samtidigt vakar den kommunistiska regimens maktfullkomlighet som en mörk skugga över Kina och gör det omöjligt att kalla detta mångfacetterade land för en demokrati. Mänskliga rättigheter kränks regelbundet, korruptionen är utbredd och makten koncentrerad till en liten elit, med små möjligheter för folket att få inflytande över de styrande.
Det har blossat upp revolter och demonstrationer mot regimen vid ett flertal tillfällen under landets moderna historia. Men den kanske mest kända av dem alla hade sin årsdag denna vecka. Tusentals studenter började i slutet av april 1989 ockupera himmelska fridens torg i Peking och demonstrerade för minskad korruption och mer demokrati. Det finns uppgifter om att de som mest var en miljon människor på plats kopplade till protesterna. Efter sju veckor beordrades militären den 4 juni att öppna eld mot de försvarslösa unga människorna på och omkring torget. En av de vanligare uppgifterna talar om att 3000 människor mördades under det som blivit känt som massakern vid Himmelska fridens torg.
Det är 26 år sedan i dag. Situationen i landet är bättre på vissa plan, sämre på andra. Generellt sett är problemen fortfarande stora. En allvarlig fråga är den totalitära regimens omfattande censur. Det kommer inte vara några minneshögtider, några mediereferenser eller tillåtna uppmärksammande av årsdagen av massakern på plats i Kina. Att söka efter information om händelsen på internet inne i Kina är mycket svårt på grund av omfattande spärrar och censur.
Tillväxt och utveckling skapar välstånd och högre livskvalitet för människor. Men det är en process som inte får effekt på allvar förrän den kommer tillsammans med demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Kina kommer att fortsätta ta en allt större roll i världen – och vi ska fortsätta vår dialog. Men vår relation till världens största land får aldrig bli undfallande. De mördade unga på torget i Peking får aldrig glömmas bort. Vi får aldrig acceptera den kinesiska regimens nedvärdering av människors liv och friheter.
Hanna Marie Björklund