Mansrollen under lupp

Ett nytt betänkande presenterades i veckan om manlighet och jämställdhet. Kan den bidra till en konstruktiv diskussion om mäns möjligheter och begränsningar är det positivt.

sxdb110d.jpg

sxdb110d.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-02-15 08:59
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I torsdags presenterades ett nytt betänkande om jämställdhet och maskulinitet. Det är ledarskribenten Svend Dahl som på beställning av regeringen har granskat hur könsroller och bristande jämställdhet påverkar män. Intressant och välkommet med ett jämställdhetsinitiativ som fokuserar på män och manlighet.

Många gör antagandet att frågor om jämställdhet och feminism bara är något som berör kvinnor, vilket är felaktigt. Att studera könsroller innebär just detta, studier och diskussion kring båda könsrollerna, hur vi uppfattar och tolkar både manligt och kvinnligt. Fördomar och föreställningar kring hur en riktig kvinna såväl som en riktig man ska vara.

Alltid då man diskuterar frågor om kön och könsroller måste man inta en ödmjuk position, det är fortfarande mycket vi inte vet och inte har klara forskningssvar på gällande vad som kan tänkas vara medfött respektive kulturellt betingat. Men onekligen spelar uppfostran och kultur en stor roll i hur vi ser på kvinnor och män. Könsrollerna har ändrats mycket genom historien och många föreställningar är inte på något sätt statiska och naturliga.

Våra idéer kring könsrollerna påverkar hur vi uppfostrar, bemöter och behandlar båda könen. När man diskuterar jämställdhet ur kvinnoperspektivet så frågar vi oss hur kultur kan förändras för att kvinnor exempelvis ska ta för sig mer i karriären för att på så viss uppnå ett mer jämställt arbetsliv. Mer sällan diskuterar vi vilka motsvarande fördomar vi behöver ifrågasätta oftare när det gäller män och männens könsroll.

Statistik bevisar skillnader mellan grupper på kollektiv nivå. Att 70 procent av alla självmord begås av män säger oss något viktigt om den manliga könsrollen.

En annan siffra att ta på allvar är de 38 procent män som var antagna till högre utbildning under 2013 och som är en konsekvens av en negativ skolkultur hos vissa grupper av unga män. Skolan måste fungera för både flickor och pojkar och ge alla samma chans i livet.

Utmaningarna med mansrollen är inte nödvändigtvis något som kräver politiska åtgärder och lagstiftning. Däremot kan de förbättras av allmänna attitydförändringar inom exempelvis vården. Psykiatrin behöver bli bättre på att nå och bemöta även män. Vi kommer alltid att ha kulturella uppfattningar om kön och det behöver i sig inte vara negativt. Däremot ska ingen behöva låsas in i en identitet man inte trivs med, och ingen grupp i samhället ska missgynnas på grund av fördomar.

Hanna Marie Björklund