Med fokus på fel punkt

Regeringen kom under onsdagen med ett bemötande av vår integrationsutmaning. Ett svar som dessvärre är rejält bristfälligt i sitt ensidiga fokus på utbildning.

ta3a4161.jpg

ta3a4161.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-07-16 05:36
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under onsdagen släppte regeringen via minister Ylva Johansson sin programförklaring för det fortsatta arbetet med asylmottagandet på Dagens Nyheters debattsida. Även regeringen känner pressen att adressera frågan om mottagning och integration. Sverigedemokraterna fortsätter att växa och många uppfattar att samhällets institutioner inte håller för det nuvarande höga mottagandet.

I det större perspektivet är det ytterst få av de miljoner människor som tvingas fly sina hem på grund av krig och konflikt som kommer till just Sverige. Men på grund av att vi har just ett reglerat system med stor välfärdsstat, sluten arbetsmarknad och många byråkratiska flaskhalsar så blir systemen känsliga.

Vid sådana tidpunkter, när reglerade system prövas, uppstår spänningar och grogrund för populism. Regeringen vet om detta och försöker svara. Handlingsprogrammet är ett sådant svar. Det finns dock mycket som tyder på att det tyvärr är ofullständigt.

De rödgröna väljer nämligen att fokusera på utbildning. Bland förslagen finns bland annat bättre validering av tidigare utbildning och kompetens, mer utbildning och stöd till de med högskoleutbildning. Fokus hamnar på dem som redan har förhållandevis goda förutsättningar. Även om det givetvis är stort slöseri att en läkare från Syrien måste gå och vänta länge för att få tillstånd att jobba i Sverige, är problemet dock att långt ifrån alla nyanlända har sådan utbildning.

Arbetsförmedlingen har ansvaret för att sköta etableringsuppdraget, där man bland annat försöker hjälpa nyanlända att kartlägga tidigare arbetslivserfarenhet. Det finns långt ifrån ett färdigt system för detta i dag men etableringsprogrammet kan ändå ge en fingervisning om hur läget är i den grupp som kommit till Sverige de senaste åren. Enligt deras siffror saknar 49 procent av nyanlända gymnasiekompetens och 34 procent uppskattas ha utbildning som inte motsvarar grundskola.

Att snabbare validera fler betyg kommer inte lösa integrationsutmaningen när nästan hälften av alla nyanlända inte har högre utbildning. I stället kommer vi behöva en arbetsmarknad som är enklare att komma in på för alla. Det har vi inte i dag. Faktum är att priset för arbetskraft gör att vi har lägst andel enkla instegsjobb i Europa. Det kommer inte vara hållbart i längden att ta emot en stor grupp människor som behöver enkla jobb och samtidigt vägra reformera marknaden så dessa jobb kan skapas. Det kommer även regeringen inom kort bli varse. Vi får bara hoppas att enskilda individer inte ska behöva lida för mycket för våra systemfel och växande populism innan dess.

Hanna Marie Björklund