"Medborgardialog krävs om höghus på Villabacken"

Ledare2015-03-31 05:39
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I morgon den 1 april väntas kommunfullmäktige ge klartecken till en detaljplan som innebär att byggföretaget PEAB kan starta byggandet av två höghus på 22-24 våningar centralt på Villabacken i Oxelösund. Två byggnader som bokstavligen kommer att kasta långa skuggor över kuststaden och dess centrum under överskådlig tid. Vart och ett i höjd motsvarande ett Rosvallahus – placerat ovanpå det i dag högsta huset i Oxelösund! En historiskt omfattande förändring av stadsbilden som självklart borde ha föregåtts av en bred medborgardialog, kan man tycka.

Men vad har i själva verket hänt? Ett planalternativ med en lägre bebyggelse med 2-6 våningar i kvartersform förkastades mycket tidigt i processen och möjligheten att göra planen flexibel för att medge fler och lägre hus har blockerats trots att utrymme finns. Åtgärder som motiverats med att:

Den politiska viljan har varit att skapa ett nytt landmärke lokaliserat till Villabacken och därför prövas detaljplanen enligt detta syfte. Beställaren (PEAB Bostad AB) delar dessa intentioner och ser det som rimligt att exploatera Villabacken enligt detta förslag. Det har inte ingått i uppdraget att utreda olika bebyggelseprinciper såsom exempelvis ett mer kvartersmässigt förhållningssätt. [...] Det komplicerade läget som Villabacken utgör försvårar flexibla bestämmelser i form av exempelvis lägre bygghöjd, byggnadens placering och storlek.

Kommunens tjänstemän hän visar till politiker som hänvisar till PEAB som hänvisar till sina bostadsintressenter. Att de sistnämnda är positiva till höghusen är naturligt. Men vad anser övriga delar av befolkningen? De som vill bo centralt men med stadskvalitet och andra som inte själva kan eller vill bo i skyskrapor men ändå får leva i dess skuggor?

Plan- och bygglagens regler om samråd och granskning av planförslaget har förstås följts till punkt och pricka. Planförslaget med de två höghusen har funnits utställt på Koordinaten i två omgångar med möjlighet för var och en att lämna synpunkter. Trots det har endast elva privatpersoner – av dessa minst fyra politiker varav tre i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden – utnyttjat möjligheten att försöka påverka! Fem för och sex emot höghusen.

Ett demokratiskt haveri anser vi. För hur seriöst är det att som politiker fatta ett för stadsbilden och den fysiska miljön så omfattande och betydelsefullt beslut på ett så ensidigt belyst underlag och med en så svag förankring hos medborgarna?

Vi har som enda politiskt parti ifrågasatt detta och begärde därför både i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen att även ett alternativ med en kvartersbildning med fler och lägre hus skulle utredas. Men tyvärr utan något som helst gehör från övriga partier. Vår förhoppning står nu till att kommunfullmäktige inser vikten av att detaljplanen för Villabacken kompletteras med ett sådant bebyggelsealternativ och att den färdiga plan som slutligen fastställs oavsett alternativ får en bred förankring hos allmänheten.

Sandra Landin
kommunfullmäktigeledamot (MP)
Björn Johansson
gruppledare (MP)