Mer än bara två hål i marken

Bergsmännens gamla Koppartorp söker framtiden. Väntan på fiberuppkoppling får inte bli för lång.

Gruvvandring_05.jpg

Gruvvandring_05.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-05-26 05:58
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är ingen tvekan om vad Koppartorp har varit eller varför orten har fått sitt namn. Här har ämnen som koppar och kobolt varit framtiden sedan medeltiden.

Den lilla tätorten längs väg 513 har gruvhålen att tacka för sin existens. Det är mer än bara två hål i marken. Området är genomsållat. I Koppartorp byggdes den gemensamma kyrkan och här låg kommunalhuset. Det var en tid då gruvor och bruk var maktfaktorer.

I dag är Koppartorp platsen för nästa stopp i serien SN på plats. Samhällena på Tunabergshalvön hänger ihop, inte bara historiskt. Bergsmännen i Koppartorp har haft nära till bruken i Nävekvarn och Buskhyttan – och tvärtom. Gruvorna, hyttorna och skogsbruket var ömsesidigt beroende av varandra. Den första skogsvårdsplanen kom till redan på 1600-talet för att långsiktigt säkra tillgången till träkol.

Förmågan att samspela kommer också att påverka Tunabergshalvöns utveckling de närmaste decennierna. Får vi se exempel på en livskraftig återväxt med ett driftigt lokalt näringsliv byggt på driftiga entreprenörer av olika slag? Kan de lokala skolorna värnas? Kanske även stärkas med hjälp av egna tillagningskök och lokala upphandlingar? En del av problemet är det som så länge har hållit bygden stark: bergsmarken.

Modern utveckling hänger ofta på den digitala infrastrukturen. Det handlar om företagens och invånarnas vardagsliv, från kommunikation till tjänster. Den offentliga servicen bygger i växande utsträckning på god tillgång till mobilnät och internet. Fibern kan inte vänta.

Den kuperade bergsmarken på Tunabergshalvön blir till stenhårda hinder. Det är hårt att gräva och svårt att sända signaler. Mobiltäckningen beror på var du befinner dig. Det är fläckvis okej, fläckvis rena gruvan om man säger så. Svag mobiltäckning och otillräcklig internettillgång gör det svårare att locka permanentboende. Utan åter runt-hushåll står bygden svagare.

Den lokala uppslutningen för att driva på fibernätsutbyggnaden är därför grundläggande, men det krävs också resurser. Området Buskhyttan-Koppartorp ligger inom kommunala Gästabudsstadens täckningsambitioner. Länsstyrelsen behöver ha bredbandspengar nog att stödja utbyggnaden. Det börjar alltså redan med stadsbudgeten. Regeringen måste visa att den har lika höga ambitioner för bredband i hela Sverige som Allianspartierna hade under sin tid i Rosenbad. Frågan väntar på svar.

Små samhällen är vana vid att hamna vid sidan om i svepande utvecklingsskeden. Invånarna vet att det då krävs eget engagemang för att få något gjort. Här finns idrottsföreningen i Buskhyttan, här finns hembygdsföreningen och församlingen. Det låter kanske gammalmodigt, men är inte så. Idrotten förenar och aktiverar. Medelåldern i kyrkofullmäktige är strax över 30 år och Tunabergs hembygdsförening har över 700 medlemmar. Det är olika nätverk och drivkrafter men med flera gemensamma intressen. Kraften finns där, för den som gräver efter den.