Siffrorna fanns där redan från början, egentligen uppenbara för alla. Den nya regeringen vann inte på att de fick ett ökat stöd för sin politik, de vann genom att Alliansen tappade och Sverigedemokraterna växte. Men att Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte ökade betydande i väljarstöd mellan valet 2010 och 2014 var ett faktum redan från dag ett.
De två regeringspartierna verkade dock själva ha missat detta. De slog på stora trumman och försökte få det att framstå som att de nu hade ett överväldigande stöd för mer vänsterpolitik. Svenska folket ville ha allt från förbud av friskolor och privat hemtjänst till höjda skatter, mer bidrag och höjd bensinskatt, menade man. Problemet var ju bara att det inte stämde. Så sugna på någon större vänsteromvandling var inte svenskarna, vilket regeringen snart skulle bli varse.
Ett antal mindre mätningar under de senaste månaderna tyder på ett större väljarstöd för Alliansen än för regeringen. I dagarna kom en ny mätning från IPSOS som visar att andelen svenskar som tycker Sverige är på väg åt fel håll nu är i majoritet. Siffrorna gick från 48 procent i den tidigare mätningen till 52 procent nu i juni. Någonstans har det fått regeringen att börja inse att den ensidiga vänsterretoriken inte uppskattas.
Denna insikt har i sin tur gett vissa kalla fötter. Miljöpartiet har backat ordentligt från de siffror man hade runt Europaparlamentsvalet förra våren vilket så klart gjort dem nervösa. När Fridolin talade i Almedalen på torsdagen verkade han försöka bemöta detta genom att nyansera deras ideologiska position. Fridolin citerade John Stuart Mill från scen, en klassiskt liberal ikon, och fastslog att Miljöpartiet inte är något reservat för vänsteråsikter. Ett uppenbart försök att tona ner att Miljöpartiet blivit så rödgrönt i insikt om att detta kan ha skrämt bort mittenväljare.
Även Socialdemokraterna har tagit intryck av detta. När alla talar digital omställning, kapitalinvesteringar och näringsliv i Almedalen hade Damberg fullt upp med att springa runt och närvara på seminarium och bedyra hur hängiven han och regeringen är tillväxt och utveckling. Att skatterna samtidigt ska upp, i ett land som redan har några av världens högsta sådana, talade han tystare om.
Regeringen valde att gå hårt ut från början med en vänstervriden profil, särskilt Miljöpartiet som trodde deras framtid låg i att flirta med Feministiskt initiativs väljare. Det var ett misstag som nu måste hanteras, men det kommer knappast räcka att citera någon liberal tänkare i Almedalen och hoppas på pluspoäng.
Hanna Marie Björklund