Mobila löften med bättre täckning

Det ska bli lättare att jämföra mobiloperatörernas löften om hur bra de täcker i ett område. Mobilupproret betalar sig.

sz55d63a.jpg

sz55d63a.jpg

Foto:

Ledare2014-04-04 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Minns du mobilupproret? För ett år sedan gick debattens vågor höga om skillnaderna mellan vad mobiloperatörerna lovade och vad de verkligen levererade till sina kunder. Post och telestyrelsen och Konsumentverket har nu kommit överens med branschen om att kartorna för mobiltäckning ska återspegla verkliga förhållanden. Det borde ha varit självklart från början, men det är bra att branschen nu är redo att ta ansvar för situationen.

"Nu har vi tröttnat" var beskedet på SN:s löpsedel när operatörernas rundhänta löften om hur bra mobiltäckningen skulle vara visade sig vara något helt annat ute i terrängen. En mängd läsarreaktioner följde. Många kunde berätta om livet i mobilskugga (SN 26/3-2013). De vita fläckarna på täckningskartan fanns såväl i Björnlunda, som Trosa och Bergshammar. Erfarenheterna var snarlika i hela Sörmland.

Under våren har beskeden om bättre och snabbare kommunikationer kommit steg för steg. För en tid sedan lämnade energi- och it-minister Anna-Karin Hatt (C) besked om att regeringen ger större frekvensutrymme till mobiloperatörerna. I dag används detta för marksänd digital-tv, men från och med 2017 ska det användas till mobiltelefoni och mobilt bredband. Flera stora operatörer har lovat att göra miljardinvesteringar för att bygga ut sina nät. Lyckas de nå sina mål kommer 90 procent av Sveriges yta ha täckning för snabbt bredband och mobiltelefoni 2016.

I den kommande vårpropositionen läggs stora resurser på att bygga ut det nationella bredbandsnätet. En bättre digital infrastruktur är en förutsättning för företagande utanför de stora tillväxtområdena och för medborgarens möjligheter i samma områden att kunna ta del nya tjänster från såväl myndigheter som skolor och företag.

Till detta ska alltså läggas den nu aviserade överenskommelsen mellan mobiloperatörerna och myndigheterna om mer realistiska grunder för hur mobilabonnemangen marknadsförs. Hur pass bra täckning som finns i ett område ska visas med hjälp av tre nivåer: bastäckning, god täckning och mycket god täckning. Alla operatörer ska följa samma regelbok. Konsumentverket ska kontrollera så att operatörerna lever upp till sina löften. I går fick bland annat Länsstyrelsen i Sörmland uppdraget av regeringen att skapa en regional dialog för utvecklingen av mobilnätet.

Följden blir att konkurrensen förbättras. Kunderna får ett bättre underlag att välja mobiloperatör. Skillnaden mellan kartans löften och hur det sedan fungerar på plats ska bli betydligt mindre. Eftersom branschen själv frivilligt är med och tar ansvar så slipper regeringen gå omvägen via lagstiftning. Det senare riskerar att bli otympligt och med tanke på den snabba teknikutvecklingen kan lagen också bli snabbt förlegad. Samtidigt är det ett verktyg som måste tas till i mötet med branscher som inte inser sitt eget långsiktigt bästa.