Momsmakten spelar stor roll

Ledare2016-03-22 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vad är det för skillnad på en vanlig bok och en e-bok som gör att den som köper den ena ska betala reducerad moms medan den andra påförs full moms? Det är svårt att ha något vettigt svar på den frågan. I Sverige betalar man 6 procent moms på en vanlig tryckt bok, medan man för samma bok behöver betala 25 procent moms om den säljs som e-bok.

Detta är inte något som den svenska riksdagen eller regeringen ensam kan göra något åt. Reglerna kring moms är nämligen till stor del gemensamma inom EU och där finns en särskild lista på vilka produkter som får beläggas med lägre moms. Den regleringen gör det möjligt att ha reducerad moms på tryckta böcker, men inte tjänster som tillhandahålls på elektronisk väg, som EU-domstolen konstaterat i ett avgörande.

Moms är ett smart sätt för staten att få in pengar. Genom att beskatta all handel med varor och tjänster får man på ett smidigt sätt in allt mer pengar till den offentliga sektorn. Idag är en väldigt stor del av statens inkomster moms – i Sverige står momsen för ungefär en femtedel av statens skatteintäkter. Genom att ha grundläggande gemensamma regler inom EU underlättas också handeln och skapandet av en gemensam marknad.

Det är dock uppenbart att den nuvarande regleringen är föråldrad. De kriterier som ansågs lämpliga för reducerad moms för några decennier sedan är inte alltid lika aktuella i dag. Som exemplet med e-böcker visar har det uppstått helt nya produkter och tjänster där det är svårt att se varför de inte ska omfattas av möjligheten till reducerad moms, men där det inte är möjligt på grund av att de inte finns med i uppräkningen. De underliga reglerna gäller även ljudböcker. Reducerad moms på ljudböcker på cd eller kassett, full moms för ljudböcker som laddas ned.

Det är därför bra att EU-kommissionen nu ser över momsreglerna. Inriktningen är också klok, mindre gemensam detaljreglering. Enligt Financial Times är det två spår som kommissionen arbetar efter. Det ena handlar om att göra en längre lista än de 18 områden som i dag har möjlighet till reducerad moms, det andra att skrota listan och i stället låta medlemsländerna avgöra för vilka produkter lägre momssatser ska tillämpas.

Av dessa spår bör EU välja det senare. Visst kan det finnas en risk med att alltför mycket får reducerad moms, inte minst kan krav på reducerad moms föras fram av alla möjliga särintressen. Med tanke på de stora intäkter som momsen ger medlemsländernas regeringar bör risken att regeringarna tar alltför stor hänsyn till dessa krav dock vara måttlig. Då överväger fördelarna med ett flexibelt momssystem, där det blir enklare att följa med i den utveckling som sker av varor och tjänster.

Johan Örjes

Centerpressens Nyhetsbyrå