Det blir inget totalförbud mot vinstdriven vård, skola eller omsorg. Den rödgröna överenskommelsen nådde inte så långt ut till vänster. Illa är det ändå.
Vänsterpartiet har därmed låst sig till att säga ja till Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget. Detta kom till priset av inskränkningar av medborgarens valfrihet och mångfalden bland skolor, äldreboenden och vårdcentraler. Tusentals patienter och elever får det sämre.
Svensk vänster är inte intresserad av exakt hur mormor vårdas, hur nöjd hon eller hennes anhöriga är. Mormor ska helst inte få välja själv, inte heller hennes anhöriga. Budskapet från regeringen är solklart: Sitt still och håll tyst, det här är skattefinansierat. Mormor tvingas tillbaka in i den offentliga kön.
Svensk vänsters världsbild utgår från att ett företag är sämre än det kommunalt eller landstingsdrivna. Tesen är att driftsformen avgör kvaliteten till det offentligas fördel. Effekten av valfriheten så här långt tyder närmast på motsatsen. Därför får svensk vänster problem. Allt blir i stället de privata drivkrafternas fel. Därför väntar nu i huvudsak ett omfattande och dyrbart utredningsuppdrag som ska misstänkliggöra företagande och begränsa det fria valet. Trots att rätten att välja bort något dåligt är den starkaste medborgarkraft som finns.
För att tala med lokala exempel: Regeringen och Vänsterpartiet ser det som viktigare att stoppa människor från att besöka den populära Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping än att förhindra att visselpipor ersätter trygghetslarm på det offentligt drivna äldreboendet Liljedalshemmet i Gnesta. Kommuner och landsting får veto mot konkurrens och nya idéer.
Men hur många föräldrar funderar på förskolans överskott när de väljer åt sina barn? De flesta funderar nog snarare på kvalitet och trivsel. Ingen vill att pengar ska tas från kvalitet, men ingen vill offra kvalitet för att alla ska få exakt samma när de behöver olika. Här finns paradoxen i debatten. Det är också den som kommer att få pendeln att svänga igen, tillbaka till medborgarens rättmätiga krav på att få kvalitet för skattepengarna, oavsett driftsform.
Fram till dess prioriterar regeringspartierna att begränsa företagarens möjlighet att få återbäring på framgångsrika idéer. Anledningen är enkel. Den som vill granska vad som verkligen ger kvalitet kommer nämligen inte att kunna bevisa att vinstdrivande bolag är sämre än offentliga, tvärtom. Det är inte där välfärdsskon klämmer.
I riksdagen saknar de tre vänsterpartierna majoritet. En del av förbuden kan gömmas i budgeten för att inte riskera att röstas ned, men förr eller senare måste riksdagens prövning göras. Här finns inga ambitioner om blocköverskridande samarbete. Dagens besked är att de rödgröna låter Sverigedemokraterna som riksdagens vågmästare få avgöra frågan om företagande i välfärden.