Den pågående samhällsomvandlingen digitaliseringen förändrar bland annat arbetsmarknaden. Ett av de fenomen som uppstått de senaste åren är de plattformsbaserade marknadsplatserna. För tjugo år sedan gick de flesta förmodligen till telefonkatalogen när vi ville köpa en tjänst, man frågade runt bland vänner och bekanta. Detta har digitaliseringen effektiviserat, idag finns appar som Uber pop där man kan gå in och direkt boka körning med en privatperson, eller taskrabbit, där man kan beställa hjälp och enklare tjänster. Man hittar, bokar och betalar direkt i en app.
Den här förändringen påverkar vår arbetsmarknad som länge varit reglerad. De kritiseras ofta för att uppmuntra till skattefusk, meningen är dock att personen som erbjuder tjänsten själv har ett ansvar att ha en egen enskild firma som hen betalar sina skatter genom. Men tänk om även denna punkt kunde förenklas och digitaliseras? Tänk om man inte behövde sitta med blanketter och fylla i en ansökan till bolagsverket och lämna preliminär inkomstdeklaration? Det kan innebära stor förändring för alla som söker ett sätt att jobba och försörja sig själva.
Det här har Centerpartiet tagit fasta på med sitt nya förslag om ingångsföretag. Principen ska vara samma som i tjänsteapparna, man skaffar ett konto och lägger in allt man säljer i appen. En skatt på 25 procent dras direkt från summan in till skatteverket. Inga andra kostnader som sociala avgifter tillkommer och bolagsformen kommer inte vara momsförpliktigad. Omsättningen får som högst vara 250 000 per år.
Förslaget är väldigt intressant på så vis att det handlar om en helt ny typ av företag. En sort som är anpassat efter de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden och som är helt digital. Många har nog frågat sig varför det inte har funnits en sådan lösning, och nu har ett politiskt parti för första gången ett seriöst svar på den frågan.
Vissa anser att det inte är önskvärt att gå mot ett samhälle där allt fler är egenföretagare. Man är oroliga för att välfärden inte ska hinna med. Frågan är dock om utvecklingen går att stoppa, forskning visar att allt större delar av arbetsmarknaden blir frilansare och egenföretagare och att utvecklingen accelererar. Det kan lika väl vara positivt, fler människor får egen makt över sin egen tid, nyanlända behöver inte gå via facket som vill skydda sina egna intressen och arbetsgivare som inte vågar ta risker och kanske har fördomar. Det är positivt att C försöker ge ett vettigt svar på de problem vi ser i stället för att stoppa huvudet i sanden och låtsas att gamla lösningar ska hålla även för framtidens problem.
Staten måste dock se till att hänga med i utvecklingen, vi får inte skapa A- och B-lag i välfärden där egenföretagarna har allt för få rättigheter jämfört med de anställda. Om vi nu ska våga och ta steget till nya sätt att vara företagare på måste vi samtidigt skapa nya sätt att få tillgång till välfärden på.
Hanna Marie Björklund