När politik får stryk av teknik

I veckan kom slutbetänkandet i en viktig utredning om hur Sverige ska hantera digitaliseringen. Men huvudfokus hamnade tyvärr på ett oklokt sidoförslag.

tab5d3ed.jpg

tab5d3ed.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-12-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Digitaliseringen är en av de största omvandlingarna av samhället i modern tid. Sveriges politiker har börjat inse omfattningen, att det kommer påverka oss alla och att de behöver fundera på vad deras roll kommer bli och vad de måste göra för att hantera förändringen.

Alltså tillsatte man, givetvis, bara Sverige svenska byråkrater har, en utredning. 2012 tog beslutet om digitaliseringskommissionens, med ansvar för att undersöka och utreda hur digitaliseringen kommer påverka Sverige.

I veckan, tisdagen den 1 december, kom så digitaliseringskommissionens slutbetänkande. En statlig utredning i mängden kan man tycka, men de facto en av de viktigaste som gjorts på mycket länge. Det är inte en utredning om IT-politik som ger tips om var vi ska gräva ner bredbandskabel, den handlar bland annat om att mer än hälften av alla jobb i Sverige kan vara borta om tjugo år. Vad kommer det innebära för tillväxten och välfärden? Det är den typen av svindlande frågor som avhandlats.

Som medborgare undrar man givetvis vad denna utredning nu kom fram till, vad svaret är alla svåra frågor. Vi har rätt att veta hur våra politiker tänker hantera denna stora utmaning och förändring. Tyvärr blev inte så många svar i tisdags, flera frågor landade i helt enkelt i mer utredningar.

På ett sätt är detta förståeligt och inte digitaliseringskommissionens fel, Sverige funkar så här, systemet funkar så här, vi måste utreda varenda fråga och allt måste ta rätt väg genom processerna. Men teknik slår alltid politik, och när tekniken förändras så oerhört fort som den gör idag hänger det politiska inte med. Det blir som när reklam-tv infördes i Sverige, tekniken gör att man kan ignorera politikernas förvirring och köra på.

Ett av de förslag som faktiskt lyftes fram och uppmärksammades efter att slutbetänkandet släppts var det om att kvinnor ska få lättnader på sina studielån om de läser IT eftersom könsbalansen inom det området fortfarande är ojämnt. Det är ett dumt och dåligt förslag som aktivt skulle diskriminera människor efter kön, vilket liberala demokratier inte ska hålla på med.

Men det säger något i sig självt, något sorgligt. Av alla de stora viktiga frågor som digitaliseringskommissionen jobbat med så var det denna man ville diskutera, som alla gick igång på, ett oklokt uttalande i marginalen. Digitaliseringen är en betydligt viktigare fråga än så, vår utmaning är mycket större än så, det är beklagligt att vi fastnar i irrelevanta dumheter när vi behöver tänka större än någonsin.

Hanna Marie Björklund