Det går inte att tvinga någon till en utbildning. Arbetsmarknaden var inte tillräckligt attraktiv. Utbildningen på Campus Nyköping till mellanstadielärare lockade inte tillräckligt många.
Det finns ett antal saker som spelar in.
Fram till 2038 minskar det faktiska behovet av nya lärare i hela landet. Mest minskar det just på mellanstadiet och högstadiet, enligt Skolverket. Elevkullarna minskar. Ändå, håll i er nu, behöver fler söka till utbildningarna för exempelvis mellanstadielärare, eftersom lärare slutar, flyttar och går i pension.
Rekryteringsbehoven till mellanstadiet i vårt län är som störst de kommande fyra åren. Därefter minskar behovet något innan det ökar igen från 2034. Totalt behövs ungefär 400 nya lärare på mellanstadiet i Södermanland fram till 2038, men bara 38 totalt mellan 2028 och 2034.
Det här kan vara en förklaring till varför det är trögt att locka studenter till de kullar av lärare som möter arbetsmarknaden om fyra år. Detta sagt, kan det alltså vara värt att göra ett omtag med en lokal lärarutbildning om några år, när tajmat till när behovet växer mer. En viss konkurrensfördel finns i att inte behöva byta bostadsort för att hitta ett bra jobb.
I Nyköping är det dessutom bråttom. Kommunledningen har satt målet att skolan här ska vara landets bästa till 2030. Det är en stenhårt spänd båge, med en än så länge grumlig plan. En sak är nog ändå säker: Vägen till en bättre lokal skola kräver en hög andel behöriga lärare.
Det finns nog ingen av våra lokala folkvalda som tycker att skolan är tillräckligt bra som den är. Fler skolelever behöver lyckas utifrån sina förutsättningar. Morgondagens elever behöver lämna våra lokala skolor med högre kompetens, betyg och behörighet än i nuläget. Därför hade det varit bra med en utbildning, där skolorna kunde hitta nyutbildade lärare på nära håll.
I Nyköpings kommun är det ungefär sju av tio lärare på mellanstadiet som har lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Sedan finns det förstås mycket annat som också spelar in, som lärarlönernas utveckling och att skolorna har rätt resurser till undervisning, elevhälsa och personalvård. Skolorna blir bättre med en trygg arbetsmiljö, där det ges rätt stimulanser till högpresterande elever såväl som rätt stöd till de barn som behöver extra hjälp.
Det här är inte raketforskning, men att få många verksamheter, med olika upptagningsområden, att dra allt i rätt riktning är svårt nog ändå.