Residensstaden Nyköping har en lång historia som centralort för statlig och regional administration och styrning. Tillgången till lokala eftergymnasiala utbildningar behöver däremot bli bättre. Det handlar förstås inte bara om offentlig kompetensförsörjning, utan om att höja den allmänna utbildningsnivån och öka arbetsmarknadens utbud av relevant kompetens. Allt färre ska behöva avstå från att vidareutbilda sig för att en flytt till annan ort är omöjlig av något skäl.
Alliansregeringens reform yrkeshögskola ser ut att stärka Nyköpings möjligheter långsiktigt. Antalet utbildningar har varierat, men ambitionen lokalt – oberoende av styre i stadshuset – har alltid varit att öka möjligheterna till lokal vidareutbildning. På senare år är det framför allt det kommunala Campus Nyköping som har vuxit sig allt starkare. I den senaste fördelningen av yrkeshögskoleutbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade fick Sörmland 13 utbildningar totalt. Tolv av dessa finns i Nyköping. Campus Nyköping kommer att ha elva av dessa tolv i sina lokaler. Undantaget är Nyköpingsföretaget Learning Partners utbildning till grafisk formgivare/kommunikationsproducent.
Campusverksamheten har som synes en god bredd. Fyra av de beviljade utbildningarna är helt nya. Utvecklingen är välkommen, men att sitta nöjd vore fel.
Vi lever i en tid där det livslånga lärandet, att ständigt vara beredd på lära nytt och lära om, blir en allt mer viktig del av arbetslivet. Omskolnings-, påbyggnads- och yrkesutbildningar krävs för att möta företagens efterfrågan på kompetens. Det vi en gång lärde är inte alltid vad morgondagen behöver.
Precis som företagens kostnader för att anställa – löner och skatter – kraftigt påverkar möjligheterna att se till att fler får jobb och att fler verksamheter går bra, är tillgången till rätt utbildad arbetskraft på nära håll ofta avgörande för hur snabbt ett företag kan växa. Allt det här hänger ihop. Det går inte att tänka bort det ena och hoppas på det andra.
Kompetens och kostnader påverkar konkurrenskraften. Det är arbetsmarknadens ständiga hemläxa till politiken. Fortbildning och utbildning har onekligen ett värde i sig, för individen, men det blir så mycket bättre när kunskaperna lätt kan omvandlas till egen försörjning.
Att öka möjligheterna att utbilda sig lokalt minskar inte utrymmet för att läsa på annan ort. Östra Sörmland skulle samtidigt må ännu bättre av att fler aktörer än dagens kan erbjuda vassa vidareutbildningar, alltifrån omställningsinsatser till högskolekurser. Utvecklingen för Campus Nyköping stimulerar, men ökad lokal konkurrens är nyttigt. På samma sätt som friskolor sporrar kommunala. Fler utbildningsplatser, fler utbildningsföretag ger en mångfald av idéer och fortbildningsformer och i slutänden bättre fungerande arbetsmarknad och mer vitalt näringsliv.