"Näringslivet vill ha en ny politik för integration"

Ledare2015-09-28 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sverige och EU har vaknat upp inför en humanitär kris. De människor som korsar Medelhavet vittnar om mänskligt lidande och grymhet och är en del av berättelsen om en ny framtid för Sverige och Europa. Akuta hjälpinsatser löser inte morgondagens stora utmaningar. Det behövs en ny integrationspolitik byggd på tydlighet och humanitet med tilltro till människors potential och förmåga att ta ansvar.

Näringslivet är helt beroende av öppenhet gentemot omvärlden. Våra företag handlar och gör affärer utan fokus på administrativa gränser, nationellt och internationellt. I Sverige är det redan brist på exempelvis ingenjörer och vård- och skolpersonal. Framöver ökar utmaningen i takt med fortsatt stora pensionsavgångar och för få unga att anställa.

Parallellt lyckas inte stora grupper av invandrade personer komma i arbete, eller arbetar med något mindre kvalificerat än vad de har utbildning för. Alldeles för många sitter hemma om dagarna eftersom den svenska arbetsmarknaden är en svårare gräns att korsa än den till Sverige. Utanförskapet som dessa människor hamnar i eldar på populism och främlingsfientlighet.

En undersökning bland våra medlemsföretag visar att 85 procent är missnöjda med hur integrationen i Sverige fungerar. Bristen på politiskt ledarskap lyfts fram. Företagen vill ha ett öppet och välkomnande Sverige som är tydligt med vilka krav som ställs och som snabbt får invandrare att lära sig svenska och få ett arbete.

Man ser fördelar i att fler kompetenser landar i Sverige och har också en central roll i att göra arbetsmarknaden tillgänglig för fler. I flyktingkrisens Europa har globala företag som Mercedes och lovat att ta tusentals praktikanter. Liknande initiativ finns i vår region. Det handlar om att arbeta strategiskt med mångfald, till exempel i rekryteringsprocesser. Men också att bidra med stöd till validering, att systematisera praktikplatser och att ordna prova-på-jobb.

Det behövs också fler mötesarenor mellan invandrade personer och företagare, deras vägar kanske inte korsas. Därför startar vi nu frukostmöten mellan arbetslösa invandrare och företagare, "Gränslös"-frukostar.

Men det övergripande ansvaret för integrationen ligger dock på våra politiker. Företagen i undersökningen vill se en helt ny politik med konkreta åtgärder i alltifrån asylprocessen, till fler utbildnings- och bostadsplatser och ett system för att snabbt få fler i arbete. Företagen efterlyser gemensamma lösningar över blockgränserna och menar att de etablerade partierna, framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna, behöver enas och prata så vanligt folk förstår hur situationen ska lösas. Därefter måste man skrida till verket. Åtminstone om man vill vara största partier i nästa val.