När ska lärarna få arbetsro i skolan?

I mer än ett decennium har skolan befunnits sig i en ständig omorganisation – och nu växlar både regeringen och skolans huvudmän upp takten. 

Utredaren Björn Hansson lämnar över utredningen om en mobilfri skola till skolminister Lotta Edholm (L).

Utredaren Björn Hansson lämnar över utredningen om en mobilfri skola till skolminister Lotta Edholm (L).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2025-04-14 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Förändringstakten på många arbetsplatser ökar varje år. Nya arbetssätt, nya sätt att organisera verksamheten eller nya namn på gamla arbetsuppgifter. Rutinerna hinner knappt sätta sig förrän det är dags för nästa omorganisation.

Det är inte så konstigt om många då och då känner att de fått nog.  

Många lärare i Sveriges skolor har länge efterlyst arbetsro. Men den svenska skolan tycks ständigt befinna sig i ett transformationsläge. Är det inte regeringen och riksdagen är det huvudmannen som har nya idéer.

undefined
Svenska elevers försämrade resultat i internationella kunskapsmätningar som Timss, ligger bland annat till grund för ivern att reformera skolan.

Just nu ska det mesta göras om igen. Fler än tio utredningar om skolan ska lämnas över till regeringen under årets första sex månader. Det handlar bland annat om trygghet och studiero, likvärdiga betyg, minskad administrativ börda för lärare, mobilfri skola, elevhälsa, vinster i skolan, en nationell skolpenningsnorm och rektorers förutsättningar. Dessutom finns en utredning om hur läroplanerna ska bli bättre.

Det finns visserligen goda skäl för var och en av utredningarna. Men det går ändå inte att komma ifrån att det blir en lavin av förslag på en gång – även om inte alla förslag kommer att genomföras. 

I en debattartikel i Altinget (10/3) pekar Ulla Hamilton, tidigare vd för Friskolornas riksförbund, på att det kommer bli svårt att analysera varje reforms påverkan och dra några slutsatser om dem, när alla förändringar görs på en gång. Vilka åtgärder ska man skrota eller behålla om utvecklingen inte går åt rätt håll?

undefined
Sedan årsskiftet har bland annat utredningar om minskad administration för lärare och ett likvärdigt betygssystem lämnats över till regeringen.

Hamilton efterlyser därför ”en prioritering bland förslagen utifrån vad som är viktigast för att skapa förutsättningar för ökat kunskapsresultat.”

Det är inte svårt att hålla med.

Barnen i förskolan och skolan blir dessutom allt färre. Kommunernas egen intresseorganisation Sveriges Kommuner och Regioner bedömer att fler än var tionde förskola i landet måste läggas ned fram till 2027. Över tid blir det sedan grund- och gymnasieskolans tur att skära ned. Då kommer osäkerheten i hela skolan att öka. 

Är den egna skolan nedläggningshotad eller kommer den att klara sig? 

Den typen av osäkerhet är sällan bra, varken för människor eller den allmänna arbetsmiljön. Lägger man därtill en massiv förändring av verksamheten får man en giftig cocktail som kan få den mest förändringsvilliga att krokna. 

undefined
Skolan verkar ständigt befinna sig i någon fas av omorganisation.

Det finns ett motgift i sådana här sammanhang – ett gott ledarskap. I skolan är det rektorer som klarar av att skapa trygghet och arbetsro. Men även här finns ett problem. En rektor stannar i genomsnitt på sitt uppdrag i tre år, konstaterade rektorernas fackförbund Sveriges skolledare nyligen. Den höga omsättningen av rektorer bidrar till att öka otryggheten i skolan. 

En av utredningarna handlar just om rektorernas förutsättningar att göra sina jobb och minska omsättningen bland dem. Ett förslag till regeringen är därför att prioritera att genomföra denna utredning. Bidra till mer lugn och ro i skolan. 

Först därefter bör man genomföra de andra reformerna en efter en.