Nya vägar för landsbygden

Vrenas framsteg visar på nya vägar för landsbygden. Genom småskalighet och företagande kan man frigöra sig från utflyttningens negativa spiral.

VRENA_1.jpeg

VRENA_1.jpeg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-12-13 05:29
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I veckan har vi kunnat läsa om Vrena, en ort som riskerade att hamna i en negativ spiral. Den stora arbetsgivaren, en industritillverkare, hade lagt ner och flyttat ut. De nära jobben blev därmed drastiskt färre. Detta riskerade att driva på snurran av indragen infrastruktur och kommunikation, nedlagd butik och utflyttning. Men Vrena ser ut att gå en annan väg, här arbetar medborgarna för att aktivt att bryta mönstret. Att bevara samhällsservice, starta nya företag och fokusera på nya branscher som växer.

Många talar om att hela landet måste få leva, politikerna vill i alla fall försöka bromsa utvecklingen med nedläggningsdrabbade bruksorter. Men att Sverige ser ut som det gör i dag har delvis varit en konsekvens av Socialdemokratins sätt att styra, som ett Sverige AB, med samma typ av logik. Landet ses som en enhet där varje liten ort och by är en del i produktionen.

Arbetsgivaravgifter, avgifter och  skatter för nya företag är lika över landet. Alla skolor och annan välfärd ska styras av det offentliga på samma sätt överallt. De som inte håller produktionstakten ses som ineffektiva enheter och läggs ner.

Alla företag som inte har vinstmarginal nog att klara det höga skattetrycket ska slås ut. Sverige ska koncentreras till stora effektiva stadsenheter. Servicesektorn ska inte löna sig, även läkare ska måla sina egna staket och laga sin egen mat hellre för att låta nya företag växa fram som göra det åt dem. Det är ändå fult att jobba med service.

Kvar blir små orter runt om i landet som inte anses värda att finnas kvar. Det mänskliga lidandet som uppstår när de offras på altaret av höga kostnader – hög effektivitet, ska välfärdsstaten ta hand om på något sätt, om nödvändigt med sjukskrivningar där de försvinner ut ur systemet.

Men människor vill inte bli uträknade. Vi mår bättre av att utvecklas och kunna växa, att bygga något nytt och eget. Reformen med friskolor och vårdval var ett steg. Plötsligt kunde små orter där det offentliga inte längre tyckte det fanns ett tillräckligt stort behov av att driva samhällsservice tas över av medborgarna själva. Sänkt moms på tjänster och lägre avgifter för vissa grupper är andra möjliga sätt att stimulera utveckling.

Små växande aktörer, till exempel i Vrena, kan inte få lönsamhet i bördorna av moms och löneskatter med många av de regler som finns i dag. Med lite lättade förutsättningar kan de växa, och ofta inom just service, mat, upplevelser, information och delbar ekonomi. Det är en möjlig väg framåt för mindre orter, och ett sätt för deras innevånare att ta makten över sin situation och bygga något nytt.

Hanna Marie Björklund