Nyköpingsskolor kan få slopade utdelningskrav

Innovita och Vittra-skolornas nya storägare lovar radikalt minskad utdelning. Det är ett tecken i tiden.

”Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning”, säger den nya storägaren i Academedia, som bland annat driver skolor i Nyköping via dotterbolag.

”Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning”, säger den nya storägaren i Academedia, som bland annat driver skolor i Nyköping via dotterbolag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-02-16 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Academedia, ett börsnoterat bolag där bland annat flera Nyköpingsskolor som Vittra och Innovita ingår, får snart en ny huvudägare. Mellby Gård säljer sin andel till Akelius Foundation, som är ett välgörenhetsbolag kopplat till fastighetsentreprenören Roger Akelius sfär.

Storaffärer är inga konstigheter i börsmiljö. Däremot är de signaler som den nya ägaren av "norra Europas största utbildningsföretag" sänder värda att notera. Budskapet är krasst: ”Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning”, säger Roger Akelius till SVT.

Skolminister Lotta Edholm (L) har lovat ska skolan ska kännetecknas av mer ordning och ”färre experiment”. Den här affären ser därför ut som en tanke som blivit en strategi. En vettig kritik mot börsnoterade skolor är att intressekonflikten mellan vinstutdelning och utbildningskvalitet är omöjlig att lösa. Hos en enskild ägare är dock valet att fokusera på utveckling av verksamhet och samtidigt avstå från utdelning, något mer personligt.

Exakt vad den nya storägaren vill få till inom ramverket Academedia är luddigt, utöver löften om att raskt förse eleverna med upplagor av värdefull litteratur (heja, heja!) och en mer rörlig studievardag, med Montessori-klang. Roger Akelius signalerar att utdelningar kan vara historia inom två år – och han är redo att köpa fler andelar i bolaget. Väl medveten om att de signaler som sänds inte precis höjer värdet på aktien. Andra stora skolägare lär möta frågor utifrån detta, framöver. 

Börsnoterade skolor och förskolor kan få det allt svårare i det läge som är, och väntar. Alla föräldrar har ju valmöjligheter. De flesta som gör aktiva val för sina barns framtid är ytterst medvetna om vad de väljer och varför. Om stora utdelningar upplevs som om de försvagar verksamhetens kvalitet, ja då…

Det betyder inte att privatdrivna, fristående skolor med intag för alla elever ska kastas ut med badvattnet. En skola i bolagsform är ofta en bra lösning för mindre, lokala friskolor. Inte minst om ägare med djupa fickor saknas.

Samtidigt pågår en nödvändig diskussion om skolans medelsfördelning och elevpeng. Den makten ligger hos kommunerna och variationen är stor. Därför gäller det att hitta en ordning där kommunerna har resurser till det särskilda ansvar som kommunala skolor måste ta för att ta emot fler elever. Fast den här frågan är inte svartvit. Det får inte skapas en snedvridande ordning där friskolornas elever görs till sparobjekt när kommuner inte lyckas nyttja de egna resurserna på ett effektivt sätt. 

För att värna mångfalden av skolor för en mångfald av elever, måste spelreglerna och förutsättningarna vara både rättvisande, långsiktiga och förutsägbara. Eleverna i den svenska skolan behöver generellt sett kunna mer, förstå mer och vara bättre rustade än i dag för den framtid som väntar dem som vuxna. Det kravet går långt bortom Pisa-mätningar.

Uppdatering 19 februari 2024: Det blev snabbt en del liv om den här affären, vilket knappast kan överraska. Nyss kom besked om att köpet blir avblåst. Mellby Gård blir kvar som ägare. Vad följderna blir för utdelning och börsvärde återstår att se.