Nytänkande – var god dröj

Regeringen lägger nu ner den redan tillsatta utredningen av Arbetsförmedlingen. Våghalsigt med tanke på att förtroendet för myndigheten sjunker för tredje året i rad.

sz44ea6d.jpg

sz44ea6d.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-01-26 05:46
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Känner du någon som fått ett jobb via Arbetsförmedlingen? Den statistiska sannolikheten för att svaret på den frågan ska vara ja är faktiskt relativt liten. Sju procent av alla arbetssökanden har någon gång fått ett jobb den vägen. Varje förmedlare fixar i snitt sex jobb per år, ett varannan månad. Samtidigt finns det i dag gott om hemsidor och företag som man kan registrera sig på för att hitta nytt jobb som Manpower, Monster och Poolia. Förmedlare som dessa har på ganska kort tid tagit över betydande andelar av marknaden för arbetssökande. Även kontakter och nätverk är viktiga.

Det här resultatet är så klart katastrofalt dåligt för den statliga verksamheten, och det återspeglas också i människors förtroende för myndigheten. Arbetsförmedlingen ligger år efter år på svindlande låga förtroendesiffror. För tredje året i rad har man jumboplatsen i Sifos stora mätning av allmänhetens förtroende för olika samhällsaktörer. Medborgarna märker när något inte fungerar.

I ett försöka att göra något åt situationen tillsatte Alliansregeringen förra året en stor utredning av Arbetsförmedlingen. Särskilt skulle möjligheten att privatisera själva förmedlandet prövas ingående. Något som alltså i praktiken redan håller på att ske i dag. Undantaget att de som står längst bort från marknaden inte använder privata alternativ i lika hög utsträckning eftersom det kräver tillgång till mer information.

Denna utredning pausades av den nya rödgröna regeringen redan i slutet av förra året, man sparkade då även den ansvariga chefen. I början av januari kom så beskedet att regeringen lägger ner utredningen helt. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) försvarar nedläggningen på följande vis efter att ha konstaterat att läget är allvarligt: ska man då tillsätta en utredning eller ska man göra något åt problemet.

Det låter förvisso rimligt, men vad ska då Johansson och Socialdemokraterna göra åt problemet? Var är deras konkreta förslag? Mer troligt är att man väljer att lägga ner utredningen för att den var inriktad på att undersöka möjligheten att privatisera delar av verksamheten. Vilket S ideologiskt är emot.

Situationen vi har nu är ohållbar på sikt. Utsatta grupper måste gå via Arbetsförmedlingen eftersom den administrerar många bidrag. Samtidigt är detta den aktör som är sämst på att faktiskt fixa jobb.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet får lov att ta fram egna konkreta förslag snabbt som alternativ när man nu valde att lägga ner utredningen. För Arbetsförmedlingen måste reformeras – och det snart.

Hanna Marie Björklund