Erfarenhet, kunskap och politisk smartness räckte inte till. USA får vänta på sin första kvinna på presidentposten. I stället för Hillary Clinton tågade den oborstade, fördomsfyllde Donald Trump in till världens mäktigaste position.
Börserna störtdök. Demokratiska regeringar i omvärlden duckade och i USA ritades den valstrategiska kartan mellan de två stora partierna om radikalt. Segern är märklig men ligger i linjen med de strömningar som påverkar hela den liberala demokratiska världen.
Donald Trump ska nu försöka leverera det han inte gjort i valrörelsen, en helhet utifrån spretande löften. Han tog en rövare och kapade banden till inarbetade politiska sanningar i ett hugg. Väljarna vinkade familjen Clinton farväl.
Clintonkampanjen – och många av oss med den – underskattade kraften i en Trump som borstad och råbarkad budskapsförmedlare med enormt ego. Detta i ett land där väljarna ofta sägs följa gruppbeteenden, där Obama bars fram till presidentposten av ett starkt stöd bland landets svarta väljare och lejonparten av väljarna med latinamerikanskt ursprung. Trump fick en stor andel av landets icke-minoriteter att ränna åt samma håll – och det i demokraternas hjärtland, i rostbältet. I Wisconsins och Michigans bräckliga industrisamhällen fann Trump de marginaliserade väljare som tog honom till Vita huset. Rakt framför näsan på Hillary Clinton.
Trumps image av att vara anti-tes till det ordnade och politiskt erfarna hjälpte honom att vinna just dessa väljare. När populism parades med isolationism, invandrarfientlighet, makthavarförakt och kryddades med rätt mängd av rebellisk anda, då var de tidigare Obamaväljarna i Michigan, Ohio, Pennsylvania och Wisconsin – ironiskt nog – mottagliga för förändring.
Det här tål att läras av även med europeiska ögon, med paralleller till det brittiska avhoppet från EU och till fascistiska strömningar inom unionen, i Frankrike såväl som i Sverige. I nuläget stärks de som vill ha stängda dörrar och höga murar över hela spelplanen. De liberala värdena är förlorarna, dessa som för bara 25 år sedan firade segern över kommunismen och den totalitära kollektivismen.
Nu blåser det kallt, även i fjärran Nord. Vi får laga efter läge eftersom det blir skakigt framöver. Trump har lovat att USA:s intresse för det gemensamma Natoförsvaret kommer att minska. Försvarsalliansen måste bäras mer av andra regeringars skattemedel. Det måste tas på allvar. De vänner som står utanför, likt Sverige, kommer att behöva investera ännu mer i den egna militära förmågan eller stå skyddslösa. Att Sverige behöver uppdatera sitt skalskydd mot yttre hot rejält är enbart hemläxa nummer ett under Donald Trumps världsordning.
Samvetslösa opportunister ser nu alla möjligheter att roffa åt sig. Vad talar emot att Putinregimen i Moskva passar på att flytta fram sina positioner gentemot EU, Ukraina och i Syrien? Inte mycket. Allvaret har bara börjat.