Om hackarna kan slÄ ut kommunen gör de det

Kommunerna behöver digitala skyddsmurar, precis som du gör.

Ett digitalt inbrott i Trosa kommun eller Nyköpings kommun Àr lika allvarligt som ett fysiskt inbrott.

Ett digitalt inbrott i Trosa kommun eller Nyköpings kommun Àr lika allvarligt som ett fysiskt inbrott.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2024-04-26 06:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den första meningen i ”Bli inte lurad” Ă€r glasklar. ”Du Ă€r en del av Sveriges psykologiska försvar.” Syftet med handboken, som givits ut av Myndigheten för psykologiskt försvar, Ă€r att öka medvetenheten om hur desinformation med mĂ„let att skada Sverige kan se ut.
Hotbilden har ökat i takt med en snabb teknikutveckling inom artificiell intelligens (AI). En vÀxande spridning av desinformation genom falska bilder, videoklipp och ljudinspelningar möter oss dagligen. Runt hörnet vÀntar valet till Europaparlamentet.

Utvecklingen Àr en av punkterna pÄ dagordningen i statsminister Ulf Kristerssons (M) mötesinbjudan till samtliga partiledare. I slutet av april ska toppolitiker trÀffa Nationella sÀkerhetsrÄdet för att informera sig om risker i samband med valet den nionde juni.
I inbjudan underströk statsministern att det har kommit varningar för att Europas demokratier blir utsatta för desinformation och cyberattacker – vilket kan försvaga tilltron till sĂ„vĂ€l demokratiska institutioner som valprocesser (SvD 16/4).

Ryssland Ă€r en av flera frĂ€mmande makter som söndrar och försöker hĂ€rska i demokratiska lĂ€nder som Sverige. I tvĂ„ av de mest framtrĂ€dande fallen av rysk inblandning i demokratiska val, USA:s presidentval 2016 och Frankrikes presidentval 2017, kom Putins trollarmĂ© in i presidentkandidaternas datorsystem. Hackade dokument lĂ€cktes till medierna, för att skada specifika kandidater och Ă€ven det demokratiska systemet. 

Med dessa hÀndelser i Ätanke har europeiska valmyndigheter dÀrför haft högsta beredskap för att upptÀcka och förhindra liknande pÄverkansoperationer. Det Àr lÀttare sagt Àn gjort. EU-valets genomförande vilar pÄ 27 nationella valmyndigheter och minst det dubbla antalet sÀkerhetsmyndigheter.

En annan viktig aspekt pĂ„ detta Ă€r att mindre myndigheter, som kommunerna, inte Ă€r vĂ€l rustade. Ett exempel Ă€r Bjuvs kommun som nyligen drabbades av en cyberattack. En rysk hackergrupp gjorde intrĂ„ng i kommunens IT-system och har sedan dess hotat med att sĂ€lja kĂ€nsliga personuppgifter till högstbjudande. Att Bjuvs kommun, med nĂ€stan 15 000 invĂ„nare, blir en mĂ„ltavla visar att varken mindre eller större myndigheter Ă€r skonade frĂ„n hoten (SVT 27/2). 

Ett digitalt inbrott i Trosa kommun eller Nyköpings kommun Àr lika allvarligt som ett fysiskt inbrott. Det kan till och med förstöra mer, för fler. Kommunerna behöver bli bÀttre rustade att stoppa sÄdana hot. Sedan tvÄ Är tillbaka har Trosa kommun mÀrkt en kraftig uppgÄng av cyberattacker (SN 17/4).

Hela samhÀllet mÄste vÀxla upp sin beredskap.

Det börjar pÄ personnivÄ. Varje enskild medborgare Àr en del av Sveriges psykologiska försvar. Det förutsÀtter att alla gör sin beskÀrda del, lÀr sig om hoten och fÀllorna, och pÄ sÄ vis försvÄrar för frÀmmande makt.