Svensk politik domineras av två stora partier som slåss om statsministerposten. Inför kommande val utmanas Moderaternas Fredrik Reinfeldt av Socialdemokraternas Stefan Löfven. Vid sidan kämpar numera sju mindre partier om inflytande och ministerposter. Men för de små partierna är det också en kamp för överlevnad.
Centerpartiet och Kristdemokraterna har länge visat svaga opinionssiffror. I valet till Europaparlamentet förvånade de säkert somliga genom att locka fler röster än i tidigare val. De blev Alliansens stora vinnare medan Folkpartiet och Moderaterna backade. Det innebär att inget parti kan slappna av. Det gäller att kunna profilera sig och visa på partiets existensberättigande. I det möter de olika utmaningar.
Flera partier har bestämt sig för att bli Sveriges mest öppna parti. I en modern demokrati kan det tyckas självklart med öppna processer, kommunikation och frihet att göra personliga utspel. Men partipiskor och toppstyrning är vanligt och därför är dessa ambitioner välbehövliga.
Centerpartiet är ett av de mest öppna partierna. Problemet är att det samtidigt ses som ett av de mest otydliga. I maj var den sökning som ökade mest enligt Google – Vad vill Centerpartiet? Det verkar finnas en trade-off mellan öppenhet och tydlighet som framför allt de små partierna mer än någonsin måste förhålla sig till.
Många är vi som minns diskussionerna kring Centerpartiets idéprogram förra våren. Färre är det som minns vad som egentligen beslutades. I kölvattnet av den öppna processen med att ta fram förslag på program spreds tron att partiet är för både månggifte och slopad skolplikt. Att partiet inte alls röstade igenom det gav betydligt mindre rubriker än förslagen själva. Tydligheten naggades i kanten av öppenheten.
Två partier som har nått stora framgångar på sistone kan liknas vid enfrågepartier. Feministiskt initiativ vill se en ny feministisk dimension i politiken. Sverigedemokraterna vill minska invandringen. Sverigedemokraterna är det parti som har visat på minst öppenhet med uteslutning av medlemmar som inte rättar sig i leden. FI vet vi ännu lite om men tydliga är de båda.
Miljöpartiet får annars sägas vara det parti som bäst lyckats med både en öppen hållning och ett tydligt budskap. Det tycks löna sig. Frågan är om det vinnande receptet är att fokusera på en fråga? Att ha ett namn i linje med den? Eller gäller det att vara mest trovärdig i hur budskapet förs fram?
Partiledardebatterna i tv har under våren kritiserats för att vara lama. Mycket handlar om att partiledarna ska upprepa sina profilord flest antal gånger för tydlighetens skull. Inövade repliker slängs runt. Med så många partier som det finns i dag är det nödvändigt för att nå fram. Kraven på öppenhet kommer förmodligen inte att bli mindre. Utmaningen är att ändå framstå som ett enat, tydligt parti.
Johanna Lundgren Gestlöf