Personvalet ger politiken ansikte

Personvalet vinner mark, inte minst i Nyköpings kommun. Det är bra för demokratin.

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-09-23 05:58
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Marco Venegas plockar hem klart flest personkryss bland Miljöpartiets väljare. Inte nog med att han säkrade en riksdagsplats genom att väljarna kryssade honom förbi den nuvarande riksdagsledamoten Gunvor G Ericson. I Nyköping får Venegas fler kryss än partiets båda kommunalråd. Partikollegan – och nykomlingen – Ibrahim Mohamud Haji klarar personspärren i Nyköpings norra valkrets. Det är så väljarna markerar sin makt.

Kommunvalet i Nyköping är ett tydligt exempel på när väljarnas vilja ordnar om turlistan in i fullmäktige. Ofta är det förstanamnet på listan som också får flest personröster. Det kan vara en bekräftelse på att partiet har gjort ett bra förarbete och att förstanamnet också är väljarnas. En alternativ tolkning är att väljarna bara känner igen gruppledarens namn – och att ingen annan har gjort något större intryck.

Fast även bland förstanamnen skiftar kryssmängden.  Alla kommuner är inte räknade än, men ett förstanamn som får särskilt stort stöd är Moderaternas oppositionsråd i Gnesta, Ann-Sofie Lifvenhage. Var tredje personröstande M-väljare i kommunen gav henne sitt kryss.

Alliansväljare brukar historiskt sett vara mer intresserade av att personrösta än andra partiers, men frågan är om inte personvalet börjar få fäste på ett bredare sätt. I Nyköping sticker Centerpartiet ut. Det är nämligen så att samtliga fem första kandidater på listan har fått så många kryss att de klarat personvalsspärren. Det återstår att se hur de fem mandaten faller, men det är ett anmärkningsvärt resultat.

Martina Hallström från Ålberga har fått flest personkryss bland Centerväljarna i två av de tre valkretsarna. Åsa Ingårda, Axel Wevel och Torbjörn Olsson samt partiets förstanamn Eva Andersson har också nått över fem procent av personrösterna. Väljarmandatet kan knappast bli tydligare. Centerpartiets, Miljöpartiets och Feministiskt initiativs väljare har varit mest benägna att sätta personkryss i Nyköping.

Moderaternas tvehågsenhet i nomineringen av förstanamn återspeglas bland personkryssen, där det blev jämnt mellan oppositionsrådet Anne-Marie Wigertz och den tilltänkta nya gruppledaren Anna af Sillén. Sofia Remnert placerades som andranamn på Folkpartiets lista – och har gjort en så pass stark valrörelse att hon blir personvald, detta trots att valet var en besvikelse för partiet i stort. Även Sverigedemokraternas Anders Eberhardt har lyckats bli personvald. Gnestas mest lyckade personvalskampanj var Oscar Fredrikssons. Den tog honom upp till Centerpartiets andraplats.

Vi behöver fler personvalda företrädare. Partiernas medlemstal är historiskt låga, det är därför logiskt att väljarnas stöd får allt större utrymme. Mandatet blir tydligare – och det personliga ansvaret för politikern att förvalta detta förtroende stärks. Det lär inte att ersätta partiernas arbete för att få fram väl avvägda listor, men det gör politiken mer personlig och förhoppningsvis mer mänsklig.