Plötsligt visste alla att det var jul

Det är 30 år sedan ett stort antal brittiska popstjärnor valde att tända ett ljus i juletid och skingra skuggorna kring en pågående svältkatastrof.

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-12-24 05:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

It’s Christmas time, there’s no need to be afraid

At Christmas time we let in light and we banish shade

Med några enkla rader om julens ljushögtid lyfte några av de brittiska öarnas mest kända pop- och rockartister frågan om de svältande på Afrikas horn in i västvärldens julfirande. Det är exakt 30 år sedan Do They Know It’s Christmas toppade musiklistorna i december 1984. Låten skrevs av Bob Geldof, sångare i Boomtown Rats och Midge Ure, frontman i Ultravox.

Gruppnamnet Band Aid, som betyder plåster, var egentligen tänkt som en ironisk markering. Att komma med plåster mot svälten. Men den stora uppslutningen av kända artister ledde till att singeln och ändamålet blev till ett fenomen. Körstämmorna om "Feed the World" trängde igenom mediebruset. Initiativet kom att upprepas av den amerikanska artisteliten med gruppnamnet USA For Africa och låten We Are The World under våren 1985. I förlängningen ledde det till en livesänd välgörenhetskonsert, Live Aid, som sändes över stora delar av världen, i radio och i tv.

Allt började med ett julbudskap om att blicka ut över världen – och göra något för att minska andras lidande. Texten må ha tagit avstamp i en västerländsk världsbild, men det var med en ambition om att överbrygga gränser, minska avstånd och sträcka ut en hand. Detta i en värld som var låst i det kalla krigets grepp, där förtryckets ofrihet var vardag för oerhört många människor.

Varje gåva har  sin form. Varje åtgärd har sin tid. Inget är som första gången, ingen effekt är lika stark, ingen respons lika ivrig och engagerad. Do They Know It’s Christmas var 1980-talets sätt att lyfta behovet av ett globalt tänkande, att lindra andras lidande. Det gav den vardagliga skivköparen en chans att gynna sig själv, artisterna och bistå de svältande i Etiopien.

Den julönskan som spreds via musik och text, om ett gemensamt uppdrag att mätta världen, är lika aktuell i dag. Enligt FN:s World Food Programme går en av nio i hela världen till sängs hungrig varje natt. Totalt handlar det om 805 miljoner människor.

Det finns en värld utanför vårt fönster. På sina håll är det en värld av fruktan och förskräckelse. Kampen mot svälten går i någon mån åt rätt håll, men i kampen för fred och demokrati för fler återstår väldigt mycket att göra. Men inget är hopplöst. Popmusik kan förändra världen – och vi kan alla göra skillnad för våra medmänniskor.

Jag vill önska dig som läsare en riktigt God jul! Och för dig som firar något annat – en önskan om god samvaro, ljus och glädje.