Propagandan och populisterna

Propaganda och desinformation är en viktig del av den ryska ledningens krigsstrategi.

ta1842d9.jpg

ta1842d9.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-02-05 05:06
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Striderna i Ukraina har fortsatt trappats upp sedan årsskiftet och Nato har uttalat sig om Rysslands roll i konflikten i den östra delen av landet. Det går inte längre att förneka att vi har i krig i Europa. Ryssland förblir en av de mest aggressiva spelarna i vår del av världen, en spelare som inte tvekar inför att ta till våld mot sina grannar.

En viktig del av konflikten är propagandakriget. Det är direkt kopplat till invasionen av ukrainskt territorium och de återkommande incidenterna längs gränsen mot Estland, Lettland och Litauen. Den ryska ledningen gör allt de kan för att sprida sin egen bild av händelseutvecklingen och om Rysslands gärning i stort. De är aggressiva vad gäller att framställa eget mediematerial i hemlandet, men försöker även påverka utanför gränserna med ett omfattande system för opinionsbildning i Europa. Man lobbar i Europaparlamentet och har folk som via internet sitter och kommenterar så många diskussioner om de hetaste frågorna som möjligt. För att nämna några metoder.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har lyckats delvis med sitt spel eftersom det har genererat en skara följare. Diskriminera minoriteter, homo- och transfobi, förfölja journalister, vara en stark ledare som tar i med hårdhandskarna och går i väpnad konflikt samt agerar som en motvikt till USA. Det är värderingar och egenskaper som många populister i Europa uppskattar. Han har stöd av bland annat Nationella Fronten i Frankrike, det högerextrema Lega Nord i Italien och det socialistiska/kommunistiska Syriza i Grekland. Ett trevligt gäng som är förenade i sitt förakt mot det demokratiska systemet och medborgerliga rättigheter. Låt oss även inte glömma att ordföranden för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Gustav Kasselstrand, en gång uttalade sig om att han hellre välkomnade Putin än USA:s president Barack Obama till Sverige.

Skrämmande är även hur etablerade och, rimligen, pålästa människor hjälper till att sprida budskapet vidare. Åsa Lindeborg, chef för Aftonbladet kultur, skrev den 30 januari en text med flertal absurda påståenden om Rysslands roll i andra världskriget. Där utelämnade hon bland annat Molotov-Ribbentroppakten, men antydde att västmakterna minsann funderade på att alliera sig med Hitler. Hon utelämnade även de omfattande övergrepp som begicks av Röda armen under tiden före och efter kriget. Texten spreds glatt vidare av ryska ambassaden i Sverige. Att en av landets största tidningar hade köpt deras världsbild var säkert uppskattat.

Ryssland är ett stort land där det lever många olika människor, att vara kritisk mot den hårdföra makten får inte bli detsamma som att hata och demonisera ett helt folk. Men den politiska ledningen i Ryssland är ett ovanligt obehagligt sällskap, vars våldsamma metoder och ökade inflytande över Europa är en risk för oss alla. Därför är det viktigt att uppmärksamma, se igenom och bekämpa den militärt motiverade Putin-propagandan.

Hanna Marie Björklund