Stolthet slår fördom. Och det är på tiden. Oxelösund är årets klättrare i Svenskt Näringslivs stora mätning av kommunernas företagsklimat.
Stationshuset i Oxelösund döljer ett växthus, där målet är att företag ska växa. Det var inte en slump att Svenskt Näringsliv valde att presentera de lokala raketsiffrorna där. Inte heller att Infotavlas Robert Wessberg får utgöra den lokala företagarrösten. För att åstadkomma förändring krävs inte bara en förmåga att ställa krav, utan minst lika mycket en vilja att själv förändra. Wessberg talar varmt om att vara stolt över att vara företagare i Oxelösund, attityd betyder så mycket.
Attitydernas inverkan på företagsklimatet stryks under med två tjocka streck. Det är inte enbart det offentligas sätt att bemöta företagandet det handlar om, företagarnas inställning till att själva påverka spelar stor roll. För ett par år sedan var det just Oxelösunds företag som på allvar ville förändra situationen, trötta på att ständigt rankas lågt. Det var ingen naturlag. När ett nätverk av företagare agerar gemensamt ska det mycket till innan kommunen slår dövörat till.
Även om persontågen lyser med sin frånvaro på TGOJ-banan är stationshuset i dag fullt. Många små företag betyder många jobb. Tiden där Oxelösund var Kommunen, Bruket och Folket är på väg att ändras – och tvunget att förändras. Den del av mätningen som baserar sig på fakta och statistik lämnar mycket att önska, men de lokala attityderna till företagande som hamnstadens företagare själva bedömer är betydligt mer positiva än tidigare. Detta är precis vad Oxelösund behöver. Att slänga Jante i hamnbassängen och kapa banden till klassisk bruksortsproblematik.
Kommunledningen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, lär inte gråta blod över att bilden av företagandet lyfter under ett valår, men det är nu det mer slitsamma arbetet börjar. SSAB är fortfarande en arbetsmarknadens gigant, men bortom ståljätten finns en mångfald av företag. Insatserna för att stärka dialog och leverera kvalitet i servicen till nuvarande företagare och blivande måste stärkas.
Kommunerna i östra Sörmland ligger nu på ungefär samma nivå vad gäller företagsklimat – med undantag för Alliansstyrda Trosa som är på fjärde plats i landet. Varken Gnesta, Nyköping eller Oxelösund ska behöva ligga i botten av mätningarna. Sättet att mäta företagsklimat har förstås ingen absolut sanning. Avstånden mellan placeringarna är ofta små. Nyköping faller tretton placeringar, utan att det betyder särskilt mycket.
Ett raketår garanterar alltså inte ett långsiktigt gott företagsklimat. Där handlar det snarast om att år efter år göra rätt saker. Ett raketår är i stället nyttigt just för att det bryter invanda mönster. Förändring är möjlig – med en konstruktiv attityd.