Rätt i rätten ska inte styras av plånboken

När enskilda driver förvaltningsmål mot det offentliga har de inte rätt till ersättning för sina rättegångskostnader, även om de får rätt i domstol.

När enskilda driver förvaltningsmål mot det offentliga har de inte rätt till ersättning för sina rättegångskostnader, även om de får rätt i domstol.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-08-24 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ska storleken på ens plånbok avgöra vilka rättigheter man har i praktiken? I dag kan det nämligen vara så. När enskilda driver förvaltningsmål mot det offentliga har de inte rätt till ersättning för sina rättegångskostnader, även om de får rätt i domstol. Denna ordning medför i praktiken att enbart personer med tjocka plånböcker har möjlighet att kräva sin rätt när det offentliga fattat felaktiga beslut. Det är inte en ordning som är rimlig i en liberal demokrati.

Dagens reglering medför exempelvis att en person som helt felaktigt nekats hemtjänst, personlig assistans eller som fått sina grundlagsstadgade rättigheter inskränkta av det offentliga i praktiken har två val; att låta saken vara eller att gå till domstol men samtidigt få stora kostnader för ett juridiskt ombud även om de vinner. Det är inte en rimlig ordning. 

Dagens ordning har motiverats av att förvaltningsjuridiken bör vara lättförståelig. Så pass lätt att det inte ska finnas ett behov av ett juridiskt ombud för att få sina rättigheter tillgodosedda. Trots att detta är en viktig målsättning, måste man se att verkligheten inte alltid speglar detta. Visst finns det enklare fall där enskilda inte behöver en advokat, men många ärenden är väldigt komplicerade. Både svensk och internationell forskning visar att chansen för den enskilda att få rätt mot det allmänna i förvaltningsmål är mycket liten utan ett juridiskt ombud. Resultatet är inte särskilt märkligt, inte när man jämför vilka resurser det offentliga har i förhållande till en enskild person.

Lagstiftningen har helt enkelt inte hängt med. Inte heller domstolarna har ordnat till detta, trots en tydlig dom i högsta förvaltningsdomstolen rån 2022. Den slog fast att det i vissa fall är oförenligt med rätten till en rättvis rättegång att en person som vinner ett mål mot det allmänna inte kan få ersättning för sina kostnader. 

Det offentliga fattar allt som oftast korrekta beslut, men systemet är aldrig felfritt. Det är centralt i en liberal demokrati att enskilda kan göra anspråk mot det offentliga när det har fattats felaktiga beslut. Då utan att riskera hundratusentals kronor även om de vinner målet i domstol. 

Lagstiftarna borde ta tillfället i akt och åtgärda denna orättvisa. Se över systemet för rättegångskostnader i förvaltningsmål. Det bör inte ruinera medborgare att ta tillvara på sina lagstadgade rättigheter, detta ska inte vara ett fåtal med tjocka plånböcker förunnat.