2013 går mot sitt slut, om två dygn har vi firat nyår och 2014 börjar. Det syns i medier, med årskrönikor, topplistor och analyser. Vi har mer information mer tillgänglig än någonsin tidigare, vilket ibland kan ge oss en något negativ bild av vår tid och vår värld. Tragedier och katastrofer har lättare att slå igenom mediebruset än goda nyheter. Då kan det vara bra att påminna sig om att mycket blir allt bättre.
Ur flera aspekter var nämligen 2013 ett av mänsklighetens bästa år hittills. Allt färre behöver leva i fattigdom, vi levar längre och är friskare. Givetvis finns det fortfarande pågående krig och tragedier att hantera. På hemmaplan attackerade nazister för första gången på mycket länge ett demonstrationståg i Stockholmsförorten Kärrtorp. Men svaret på attacken kom också med kraft, runt 16 000 personer deltog en vecka senare i en manifestation mot nazism. Världen har förändrats och de som vill ha mer isolering, mer hat, blir allt färre och allt ynkligare. 2013 var i det stora hela ett öppenhetens år.
En friare, rättssäker ekonomi med handel och utbyte är mänsklighetens bästa medicin mot fattigdom och lidande och har så alltid varit. Under 2013 är det dels frihandelsavtalet mellan EU och USA som kommit en rejäl bit på vägen under året tack vare intensiva förhandlingar, där Sverige har spelat stor roll. Dels lyckades världshandelsorganisationen WTO i sista minuten under decemberkonferensen på Bali för första gången på många år klubba igenom ett nytt avtal med handelsunderlättande åtgärder. Det kommer att spela stor roll för hela världen att handeln blir enklare och särskilt för Sverige, eftersom vi är en liten ekonomi som till så stor del är beroende av export.
Nästa år har vi två val som ska äga rum, varav ett till Europaparlamentet. När det hände senast 2009 gick 45,5 procent av svenskarna och röstade. Ett självklart nyårslöfte för 2014 borde därför vara att delta denna gång. Europaparlamentet spelar roll, och EU kan vara en del i kampen för en mer öppen värld. För nationalisterna och populisterna, som vill använda EU för att stänga människor ute, mobiliserar inför valet. Alla som vill se mer frihet och rörlighet, inte mindre, bör göra som i Kärrtorp, kraftsamla och slå tillbaka. Oavsett vad man tycker om EU gör man den största skillnaden genom att rösta på seriösa politiska ideologier, även om de är kritiska, heller än att ligga på sofflocket och riskera mer makt åt nationalisterna. Det är en liten sak vi alla kan göra för att 2014 ska fortsätta gå åt rätt håll.
Hanna Marie Björklund