Samtidigt som vi kunnat följa dramatiken i Europaparlamentet vid utfrågningen av Grekland togs under onsdagen ett annat glädjande beslut. Europaparlamentet röstade för att gå vidare med frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Handel mellan människor och länder har gång på gång bevisats vara en av de starkaste krafterna för ökat välstånd och demokratisering. När ekonomier flätas samman skapas allianser istället för fiender. Ökad konkurrens ger innovation och effektivitet. Ökad frihandel har haft en viktig roll i att fattigdomen har minskat drastiskt i världen de senaste 20 åren.
Handelns betydelse som skapare av fred är väl dokumenterad. Det betyder dock inte att det därför är en okomplicerad fråga för alla och att det inte finns förlorare. När ett land börjar handla med ett annat kan det finnas varor och tjänster som produceras mer effektivt i ett av dem. Det kan i sin tur innebära att den mer ineffektiva produktionen i det första landet slås ut. På lång sikt är det en bra sak. Det är bättre för alla att varor produceras där de görs bäst, och det sänker ofta priset för medborgarna, vilket är en av förklaringarna till den minskade fattigdomen. Människor får råd med fler saker som förbättrar livskvaliteten. De näringsidkare som får lägga ner kan däremot såklart känna att processen är negativ.
Därför finns protektionismen. Därför vill vissa länder stänga sina gränser för resten av världen. För att de vet att delar av deras ekonomi inte fungerar väl, att den är dyr och ineffektiv. Och de är rädda för konkurrens. Att isolera sig kommer dock inte fungera i längden. Vi lever mer globalt än någonsin och kommer inte på sikt acceptera att vissa av våra makthavare vill gräva ner oss i skyttegravar.
Sverige är ett extremt exportberoende land. Att vi fritt kan köpa och sälja med andra länder har varit avgörande för vårt välstånd. Exporten står för runt 45 procent av vårt BNP. Ändå finns motståndarna till handel och öppenhet även här. I omröstningen i Europaparlamentet röstade tre partier emot att vi ska handla mer med USA: Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Utvecklingsskeptiska och protektionistiska skapar de en ohelig allians i frågan. De har även motsatt sig i andra handelsavtal, ofta med fattigare länder som skulle ha allt att tjäna på att vi blev mer öppna mot dem.
Avtal ska skrivas med väl gjorda avvägningar för värden som demokrati och äganderätt. Just därför är det så glädjande att arbetet med att få till ett bra TTIP fortsätter. Europa kommer tjäna på att inte lyssna på protektionisterna, vilken färg dessa än må gömma sig under.
Hanna Marie Björklund