Den som söker skydd i Sverige kommer att få det mycket svårare att stanna. Beskedet från regeringen kom på en presskonferens som gav ett närmast surrealistisk intryck. Inledningsvis hävdade statsminister Stefan Löfven (S) att åtgärderna krävs för att värna asylrätten. Men det argumentet tunnades ut redan under presskonferensens gång.
Det ska helt enkelt bli svårare att få asyl jämfört med tidigare. Möjligheterna att få hit anhöriga ska kraftigt minska. Asylsökande minderåriga ska genomgå åldersbedömningar på medicinsk grund. Ytterligare id-kontroller införs på passagerartransporter över Öresund. För detta hoppas de två partierna få stöd av de fyra oppositionspartier som bejakat den migrationsuppgörelse som antogs för några veckor sedan: Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Av moderatledaren Anna Kinberg Batras reaktioner verkar åtminstone M vara redo att gå vidare med förslagen.
En enkel sammanfattning av regeringens besked är följande: Miljöpartiet har fått ge upp hela sin migrationspolitiska linje. Statsminister Stefan Löfven (S) talade om andrum och att kraftigt minska antalet asylsökande. Vice statsminister Åsa Romson (MP) bekräftade med ord som hon antagligen aldrig trodde sig behöva uttala som politiker. Att värna rätten till asyl genom att göra det svårare att få det, är inte bara ett ytterst motsägelsefullt budskap. Det är också en politisk linje som regeringsföreträdare skulle ha beskrivit som skamlig för bara några månader sedan.
Inga flyktingar får permanent uppehållstillstånd. Undantaget för barnfamiljer från de nya strikta asylreglerna begränsas till de familjer som redan i nuläget har sökt skydd, övriga bedöms på samma premisser som de som inte har barn. Det går på tvärs med den migrationspolitik som Sverige har haft under en längre tid.
De senaste sju dagarna har drygt 8000 personer sökt asyl i Sverige, något färre än den senaste tidens toppar men fortfarande många. Den senaste prognosen pekar på mellan 140 000 och 190 000 asylsökande för 2015. Ungefär samma bedömning gäller för 2015. Trycket är förvisso hårt. Samtidigt ska påpekas att myndigheterna exempelvis säger nej till att använda exempelvis boenden med färre platser än 30. Alla möjligheter är inte uttömda, men den flexibilitet och den uppoffring som regeringen kunde tänka sig att försvara är det.
Sverige ska lägga sig på EU:s miniminivå, meddelar statsministern. Det är inte bara ett besked som ska skrämma asylsökande till andra EU-länder utan målet är också att tvinga unionens länder att fördela flyktingmottagandet jämnare mellan sig. Det är ett långsökt argument att EU:s medlemsstater ska bli mer generöst inställda till flyktingar genom att Sverige skärper sina regler. Snarare är det så att Sverige anpassar sig efter övriga EU:s mer restriktiva syn på migration.