Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) slog an tonen i den avslutande partiledardebatten i riksdagen före sommaren. Höstens val blir en folkomröstning om arbetslinjen, sade han. Oppositionen ville hellre skälla på regeringen om resultaten i skolan. De senare behöver förvisso bli bättre, men inte på bekostnad av företagande och arbetstillfällen.
2013 visade upp ett Sverige med EU:s högsta sysselsättningsgrad – tillsammans med Nederländerna - och den lägsta långtidsarbetslösheten. Det är långt ifrån vänsterns allmänna undergångsstämning. Om något trots allt skulle ha gått sönder på sistone så är det varken arbetsmarknad eller arbetslinje. I Sverige har många människor jobb och det är få som tvingas gå utan jobb under lång tid. Till regeringens CV ska läggas att den lotsat landet genom ekonomiskt mycket turbulenta tider utan att behöva skära hårt i de utgifter som associeras med välfärdspolitiken. När statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagens talarstol talar om de starkaste finanserna på 40 år har han på fötterna.
Arbetslösheten minskar. Kanske inte i den takt som svenska politiker önskar, men den faller. Fler får jobb. Samtidigt har vi en opposition som trots att Sverige har världens högsta ingångslöner vill höja arbetsgivaravgifterna på just dessa arbetstillfällen.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talade om att ha mod att fatta de politiska besluten som gör att ny teknik utvecklas här och produceras här. Det var ett argument för att införa hårdare miljöskatter och höjda inkomstskatter. Det fanns en tid då Miljöpartiet förstod skatteväxlingens finesser. Den tiden är tydligen över. Intressant nog har Centerpartiet valt öka sitt fokus på skatteväxlingens möjligheter, där höjd skatt på det miljöförstörande kan matchas med sänkt skatt på jobb.
Fridolin har en poäng, men kanske inte på det sätt han tror. Vi behöver se till att framtidens tekniska lösningar och banbrytande uppfinningar får chans att utvecklas i Sverige. Då går det inte att med berått mod slå skatteklubban i huvudet på företag och näringsliv. Inte heller att driva företagsförbud inom vård, skola och omsorg. Det är inte staten som skapar ny teknik. Staten ska eller kan inte heller vara huvudkälla till det riskkapital som krävs för företagande i den framkant där uppfinningsrikedom blir till banbrytande hållbara tekniska lösningar och produkter.
Vi står inför en sommar där skiftningarna i opinionen kommer att sätta tonen för valrörelsen. Det som såg ut som en vänstervåg verkar i nuläget plana ut i framgångar för Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. De traditionella vänsterpartierna verkar få det allt svårare att övertyga väljarna. Alliansen – och framför allt statsministern – verkar ha funnit ny kraft i arbetslinjen. Det är inte en minut för tidigt.