I början av augusti blev det klart att Sverige som första land ingår partnerskap i USA:s biståndsprojekt Power Africa. Projektet är president Barack Obamas initiativ för att dubblera antalet människor med tillgång till el i Afrika, detta genom satsningar på ren el såsom vind-, sol- och vattenkraft.
I dagsläget saknar två av tre afrikaner som är bosatta söder om Sahara elektricitet. Det tvingar dem att nyttja mindre elverk som drivs av bensin och diesel, att leta ved för att tillaga mat och så vidare. Det vill säga metoder som inte är långsiktiga och inte heller möjliggör för någon form av tillväxt. Sveriges deltagande innebär satsningar på sju miljarder kronor under kommande tio år. Dels biståndspengar, men även lånegarantier till privata investeringar som ger fler afrikaner tillgång till el, samt kompetens kring ren elproduktion.
En stabil och ren elproduktion ökar energisäkerheten och minskar fattigdomen. Afrika är en kontinent som kommer att spela en allt större stor roll i världshandeln. För att möjliggöra satsningar som ger ekonomisk tillväxt och hjälper befolkningen ur fattigdom behövs en stabil infrastruktur. Men eftersom tillväxten väntas öka explosionsartat är det också viktigt att den sker på ett miljömässigt bra sätt.
Power Africa bygger på att ekonomisk tillväxt varken är ett hot för miljö eller människor. Det är genom den en hållbar utveckling säkras och människor får ta del av de fördelar den innebär. Privat sektor spelar en stor roll i projektet. Engagemang måste byggas lokalt för att bistånd ska bli effektivt och hållbart. USA samarbetar med afrikanska regeringar, privat sektor, Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken. Endast sex afrikanska länder omfattas hittills, mer kapital behövs för att inkludera kontinentens alla 54 länder.
Förutsättningarna för att projektet verkligen ska gagna Afrikas befolkning är goda. Men en risk är att utländska investeringar inte alltid hamnar där de verkligen borde. Den stora tillväxten som spås lockar intressenter som vill investera – och kanske står den afrikanske befolkningens livsstandard inte alltid högst på listan. Korruption kan vara ett problem. Ser vi på de mest omfattande svältperioderna i till exempel Indien har ofta korrupta regeringar eller lokala styren burit stort ansvar. Det privata och lokala engagemanget är här avgörande för att säkerställa att sociala faktorer hänger med den ekonomiska tillväxten.
Det som sticker ut med Power Africa är tron på Afrikas individer, deras engagemang och möjligheter att genom företagande och entreprenörskap kunna skapa en kontinent utan fattigdom. Mycket likt Centerpartiets värderingar, där tron på individer och deras förmågor är central. Vi i omvärlden kan hjälpa till genom att ge Afrikas befolkning förutsättningarna som krävs och där står Power Africa för en utmärkt modell.