Svenskarna rör på sig allt mer, och det är vi inte ensamma om. Resande blir mer tillgängligt då medelklassen växter globalt och priserna på resor sjunker, samtidigt som världen går mot mer frihandel och fler avtal för enklare utbyte som EU:s system med fri rörlighet. Sverige är fredligt, rikt och väl ansett, det innebär att nästintill alla världens dörrar står öppna för oss. Som svensk på resa behöver man sällan oroa sig för närgångna frågor i passkontrollen.
Svenska studenter är en av de rörligare grupperna, i dag räcker pengarna till för att resa, även som student, och universitet och högskolor erbjuder alla olika utbyten med andra lärosäten världen över.
Det går att se i statistiken för utbyten. Totalt pluggade 15 480 svenskar utomlands förra året.
Svenskar har vissa länder som vi lockas extra av, exempelvis tog 5 142 studenter chansen att studera i Storbritannien.
Ett annat exempel som sällan kommer upp i debatten om den fria rörligheten i EU är att 4 390 svenska studenter pluggade i Polen, Rumänien och Ungern förra året. Att jämföra med att bara 846 av deras studenter åkte och pluggade här. Det är kombinationen av läkarbrist, en stor önskan hos många unga att bli läkare och de allt för få utbildningsplatser på svenska läkarutbildningar som får unga att söka sig till närliggande länder och utbilda sig där. Man nämner inte läkarstudenterna lika ofta som man nämner EU:s öststater och den fria rörligheten oss emellan som en börda. Ungerska medborgare är ett problem när de kommer hit och letar efter jobb, men självklart ska Kalle och Lisa få en läkarutbildning i Budapest!
Ett svenskt pass är en biljett till ett enklare resande och bättre bemötande världen över. Vi är i dag vana vid att kunna komma och gå som vi vill, att hela världen ligger max några pappersblanketter bort. Dagens unga är uppväxta med ett fritt EU där det räcker att ha körkortet i plånboken för att ta billiga flyget ner till en klubbhelg i Berlin.
Fri rörlighet och en öppnare värld är inget som kommer gratis och som varar för evigt om det inte försvaras och diskuteras. Fler av alla oss som kommer resa utomlands någon gång i år kunde då också tänka till en extra gång på vilket privilegium det faktiskt är.
Den som är medveten om hur bra vi själva har det förstår också nödvändigheten i att fortsätta jobba för andras lika möjlighet till att få större del av samma privilegium som vi har. Utbyten och resande är något vi alla tjänar på, fri rörlighet är inget nollsummespel.
Hanna Marie Björklund