Våga satsa! Vi sätter Nyköping på kartan. Optimismen hos de kommunpolitiker som bejakat planerna för det stora arenacentrum som Rosvalla utgör, är lätt att identifiera. Åsiktsskillnaderna mellan majoritet och opposition är i sammanhanget små.
För de rödgröna är Rosvalla ett politiskt skyltfönster. Det är ingen slump att nya arenor ska stå klara när det är valrörelse. Satsningarna på Rosvalla ska signalera politisk kraft och framtidstro. Dessutom håller det byggkonjunkturen igång.
Alliansen har knorrat och velat strama åt byggprojekten. Höga driftskostnader kan krocka med andra angelägna utgifter inom kärnverksamheten vård, skola och omsorg. De fyra partierna varnade för att överdriven byggiver riskerar att driva upp skattetrycket. Majoriteten slog ifrån sig. Oppositionen ville också bygga, om än mer spartanskt. Det vill till att alla minns sina löften när nästa djupa lågkonjunktur smäller till.
Nyköpings arenakramande politiker kommer självklart att få stå till svars om resurserna till annan ungdomsverksamhet, exempelvis musik, drama och annan kultur får stryka på foten. Det där är politiskt minerad terräng. Ingen lokal politiker vill ha en ny debatt som den som var om musikskolans framtid för några år sedan.
Rosvallaprojektet ansågs stort redan när de första besluten togs i början av 2000-talet. Därefter har det växt. En ny sporthall, nya konstgräsplaner och snart också en ny tennishall gör att Nyköping ståtar med ett arenautbud som många tillväxtkommuner saknar. Detta i Mälardalen, där inflyttarna står på kö och väljer mellan kommuner. Den som söker träningsförutsättningar lär nog hitta hit.
I SN (25/2) kan vi läsa att det är vanligt att kommuner drabbas av arenafeber. I ivern att synas på den där kartan är politiker ofta överdrivet generösa med andras pengar. Nästan alla byggprojekt blir dyrare än det var tänkt. Gemensamt för de varnande exempel som journalisten Philip Lerulf har skrivit om i Arenafeber, är att de är beslutade på uselt underlag, undermåligt projektledda och visar sig generera driftskostnader som tvingar fram neddragningar på andra områden. Storslagna planer omvandlas lätt till museum över misslyckanden.
Men Nyköping har trots allt en chans att lyckas med vågspelet. Det är därför de lokala politiska oenigheterna mer handlar om prisnivåer än principer. Närheten till storstaden ökar möjligheterna att locka större återkommande ungdomsevenemang. Det är bra för besöksnäringen, för vandrarhem, hotell och restauranger. Men om de stora arenorna verkligen ska fylla sin potential måste det till andra arrangemang också – konserter, utställningar och mässor, sådant som inte kräver idrottskläder. Det måste hända saker hela tiden.
Ägaren, det kommunala eventbolaget, har i sammanhanget mycket stora skor att fylla.