Regeringens blocköverskridande överenskommelse i integrationspolitiken lovar ett utvidgat rut-avdrag. Även trädgårdsarbete, flytt- och it-tjänster ska kunna dras av. Det sker ändå en kapplöpning i hela landet att nyttja det kvarstående rut-avdraget innan det ursprungliga avdraget halveras från 50 000 till 25 000.
Att rut är populärt och bör utvidgas har varit självklart sedan man började mäta dess effekter i statskassan och för integrationen. Skatteverket rapporterar att hittills i år har 570 000 personer nyttjat avdraget, en ökning med hela 30 500 personer om man jämför med förra året. Denna ökning kan förklaras på två olika sätt.
Det första är att hushållsnära tjänster faktiskt efterfrågas i den utsträckningen. Det andra är att priset för dessa tjänster blir betydligt högre nästa år och kommer därför inte kunna köpas, även om andra tjänster kommer att kunna dras av. Vilken av anledningarna det än handlar om är det lätt att se vikten av rut- avdrag för både dess konsumenter, och dess utförare.
Redan 2010 kunde Konjunkturinstitutet (KI) konstatera att rut inte kostar staten någonting. KI nämnde även att om fler än 10 000 jobb skapades skulle staten tjäna på det. Under 2014 ökade antalet anställda inom hushållsnära tjänster med 3 000 personer till strax under 20 000 totalt. 75 procent av de anställda var arbetslösa eller uppsagda innan de fick sin anställning. En fjärdedel av de sysselsatta är under 25 år. 47 procent av de anställda är utrikesfödda.
Av rut-företagare är 52 procent kvinnor. 38 procent är utrikesfödda. 10 000 företag är aktiva dagligen och vill expandera och anställa fler medarbetare, om inte regeringen lekte Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Närmare 7 000 jobb kommer att försvinna, enligt Almega. Många fler jobb kommer aldrig att se dagens ljus.
Vem kunde ana att det var Gustav Fridolin (DN, 14/10) som skulle vara först i vänsterblocket med att inse att rut-avdraget har öppnat fler vägar in på arbetsmarknaden? Trots Miljöpartiets tillbakavändning och överenskommelsen ligger det lagda kortet på att avdraget ska halveras, oavsett hur bra integrationsreform det faktiskt har varit.
De nya tilläggstjänsterna är en bra start, men man ska inte glömma att det sänkta avdraget inte kommer att generera i samma resultat som ett högre. Socialdemokraterna har länge ansett att jobb i rut-branschen inte är värdiga en människa. Samtidigt som man länge har förnedrat utövare av de tidigare tjänsterna, menar man nu att andra jobb är mer värda än till exempel städjobb.
Regeringen verkar ha ett elitistiskt och ogenomtänkt förhållningssätt till vilka förutsättningar som behövs för en lyckad integration. Sedan kan man också undra vad som händer med alla etablerade företag inom rut-branschen när de ska behöva konkurrera om avdraget med företag inom andra sektorer. Det man kan förvänta sig är att det halverade rut-avdraget kommer att visa sämre integrationsresultat än tidigare. Vad har man då kommit överens om?
Viktoryia Khromchanka