I morgon har vi möjligheten att gå till valurnorna och lägga vår röst i ett fritt, demokratiskt val. Två regeringsalternativ står mot varandra. I veckans debatter har Alliansen visat på enighet medan Stefan Löfven (S) har haft fortsatt svårt att berätta vilken politik som kommer drivas efter valet om han blir statsminister.
Stefan Löfven är lugn och trygg i sitt sätt, men ska man hålla som regeringschef behövs mer. I torsdagens debatt visades tydliga tecken på hans oerfarenhet när han bokstavligt talat viftade bort Centerpartiets Annie Lööf när hon försökte överlämna en energirapport till honom. Att behålla lugnet även i pressade situationer är ett krav på en statsminister.
I stället för att svara på hur han tänker sig sin regering svarar Löfven ofta att han är redo att föra en diskussion, redo att tillsätta en utredning, eller redo att ta fighten. Konkreta svar är sällsynta och vilket inflytande exempelvis Vänsterpartiet kommer få är ännu oklart.
Det faktum att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte har ett enat förslag innebär att väljarna har svårt att veta vad som kan komma att ske efter valet. Hur blir det med restaurangmomsen? Vad kommer hända med landets 11 000 vårdföretag? Vad kommer hända med försvaret? Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill antingen rusta ner eller ha ett försvar utan vapen. Socialdemokraterna vill öka anslagen.
Vad kommer hända med kärnkraften? Vad kommer hända med jobbskatteavdraget för vanliga löntagare? Vad kommer hända med valfriheten? Det är många frågor där oppositionen inte har ett svar. Risken är att väldigt många blir besvikna.
Socialdemokraterna kritiserar gång på gång Alliansens skattesänkningar, som har gjort att en sjuksköterska får behålla en hel månadslön extra per år i plånboken. Men faktum är att Socialdemokraterna ställer sig bakom 90 procent av Alliansens skattesänkningar. Däremot vill S höja skatterna på arbete genom fördubblad arbetsgivaravgift för unga och fördubblad restaurangmoms. Hur ska det leda till fler jobb? Det är lätt att lova mycket åt många, men svårare att leva upp till.
I veckan presenterade SCB nya siffror på att arbetslösheten sjunker och att 340 000 nya jobb har skapats sedan 2006. Alliansen måste visa att partierna inte är nöjda utan gör allt för att få fortsätta på den inslagna linjen. Dessutom bör de finslipa de reformer som gjorts inom välfärden för att säkra kvalitet och att människor inte utnyttjas, samtidigt som valfriheten och flexibiliteten värnas.
I morgon avgörs riktningen för de kommande åren i Sverige. För miljontals och åter miljontals människor i världen är ett demokratiskt val enbart en dröm. Här har vi chansen att faktiskt göra vår åsikt hörd. Rött, blått eller grönt är viktigt men det viktigaste valet vi gör är trots allt att använda den möjligheten.
Johanna Lundgren Gestlöf