Det hör inte till vanligheterna att Säpo berättar om terrordåd som avvärjts. En del av att säkerhetsarbetet är att inte oroa befolkningen i onödan. Det öppna samhället bygger på att vi kan röra oss fritt bland andra utan att ständigt behöva kasta en orolig blick över axeln.
Säpos uppdrag är i huvudsak att verka i det tysta. Hot som aldrig sattes i verket eller avvärjdes behöver inte nödvändigtvis bli offentliga. I kölvattnet på den debatt som uppstått kring terrororganisationen Islamiska statens etniska rensning i norra Irak samt att svenskar har sökt sig till denna organisation, väljer Säpo att tala tydligare än vanligt. Två planerade terrorattentat har de senaste åren stoppats, i ett långt framskridet skede (Aftonbladet 3/9).
I dag ses två tydliga hotbilder mot Sverige. Den ena är risken för terrorattentat - främst från våldbejakande islamism. Den andra är mer indirekt, men med mycket stora konsekvenser om utvecklingen förvärras, nämligen krigssituationen i Ukraina.
Det som följer av att unga människor dras i väg av radikala grupper för att begå folkmord och andra brott mot mänskligheten i exempelvis norra Irak – är enligt Säpo det främsta terrorhotet mot Sverige.
I juni släppte Säpo uppgifter om att ett 80-tal svenskar hade rest till al Qaida-inspirerade grupper i Mellanöstern. För en månad sedan förstärktes informationen med att dessa resor inte visar några tecken på att minska i antal. Det är allvarligt.
Öppenheten om utvecklingen går hand i hand med säkerhetspolisens uppmaningar om att få in fler tips från allmänheten. En allt bättre inblick i radikaliserande miljöer behövs för att motverka både rekrytering såväl som finansiering av terrorism.
Det är redan förbjudet att rekrytera, uppmana eller utbilda till terrorbrott. Den partipolitiska debatt som förts på sistone handlar om själva resorna. Allianspartierna och Socialdemokraterna har snarlika uppfattningar. Att resa för att ansluta sig till terrororganisationer bör på ett tydligare sätt förbjudas. Att hitta rätt avgränsningar för vad som är en olaglig resa lär bli allt annat än lätt.
Sverige ska förstås markera stenhårt mot den som söker ansluta sig till terrorgrupper som begår folkmord. Riskerna med individer som eventuellt kommer åter till Sverige från terrorverksamhet måste tas på stort allvar. I Storbritannien är den problembilden uppenbar. Den norska säkerhetspolisens varningar under sommaren om ett möjligt terrorattentat i Norge, handlade om människor som återvänt från våldsbejakande extremistgrupperingar i Mellanöstern.
En enskild människa som har deltagit i de övergrepp som exempelvis IS begår i Irak, riskerar att ha drabbats av olika trauma, avtrubbad av en vardag fylld med besinningslöst våld. Varje terrorveteran är då en riskfaktor i sig, inte bara som del av ett mer organiserat terrorhot.