Schyssta köttbullar håller hälsan

Antibiotikareststenta bakterier hotar att göra sjukdomar som vi i dag snabbt blir friska från till livshotande tillstånd. Ett stort problem är att vi får i oss antibiotika via importerat kött.

sz853a55.jpg

sz853a55.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-09-09 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Miljön är en avgörande fråga för framtiden. Främst lyfts den av Centerpartiet och Miljöpartiet, men även fler partier nu börjat prata om klimatsmarta investeringar och förändrade transportsätt. De flesta är överens om att klimathotet måste tas på allvar och om att snabba åtgärder är nödvändiga.

Debatten fastnar ofta i en diskussion om utsläpp och skatter. Miljöpolitik handlar också om närmiljön i människors vardag. Om att kunna lita på att barnen inte får i sig gifter av att bita i leksaker. Om att kunna lita på att maten vi äter inte innehåller skadliga kemikalier eller har felaktig ursprungsmärkning.

I en annan del av samhällsdebatten, inom sjukvården, har ett stort bekymmer länge poängterats. Det gäller frågan om antibiotikaresistenta bakterier. När antibiotikan utvecklades under första halvan av 1900-talet medförde det enorma möjligheter. Sjukdomar som tidigare lett till döden kunde botas med en enkel penicillinkur.

Men för mycket av det goda blir aldrig bra. Överanvändning av antibiotika har lett till motståndskraftiga bakterier. Det gör att möjligheten att bota sjukdomar minskar när medicinkurerna blir verkningslösa.

Bara i Europa beräknas antalet dödsfall till följd av antibiotikaresistenta bakterier varje år uppgå till 25 000. EU:s smittskyddsinstitut uppskattar kostnaderna som resistenta bakterier medför till 13 miljarder kronor per år. I Sverige är läkarna relativt restriktiva med att skriva ut antibiotika. I resten av världen ser det annorlunda ut.

Vad man sällan tänker på är att frågan om en giftfri vardag och bra mat hör ihop med sjukvårdens problem med antibiotikaresistens. Det är nämligen så att det idag används mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Och när dessa djur hamnar på våra tallrikar får även vi i oss av läkemedlen.

Av alla EUs länder använder Sverige minst antibiotika i djuruppfödning. Tyskland använder 13 gånger så mycket antibiotika medan Cypern 30 gånger så mycket. I dagarna gick Centerpartiet ut med krav på tio åtgärder för att komma till bukt med problemet.

Bland annat föreslås en global kriskommission för antibiotika, bindande mål om minskad antibiotikaanvändning inom EU och sanktioner mot de länder som inte uppfyller dessa krav. Tullen ska få tillstånd att beslagta antibiotika från andra EU-länder och kommuner och landsting bör införa regler i sin upphandling av mat som serveras i skolor och omsorgen så att minst svensk standard hålls.

Det kan tyckas vara en liten fråga jämfört med växthuseffekten och ebolaepidemier. Men situationen är ytterst allvarlig. Just nu kan reklamskyltar med texten "Schyssta köttbullar" synas med Centerpartiet som avsändare. Det är inte bara en fyndig formulering för att locka väljare, det är en fråga om liv och död. Problemet måste tas på allvar.

Johanna Lundgren Gestlöf