Det är jobbigt att vara politiker och hamna i regeringsställning och plötsligt inse att pengarna i statskassan inte riktigt räcker till alla de där reformerna man hade lovat innan valet. Är man då rödgrön politiker finns det en ganska stor risk att man börjar snegla på möjligheten att ta mer pengar från medborgarna. Oavsett vad man lovat där innan valet.
Ungefär så gick det till när regeringen nu vill sänka Rot- och Rut-avdragen, trots att man tydligt just när det gäller Rot lovat att inte göra det. Men om pengar behöver komma in, då kan man alltid vrida mer på skattekranen, tycks Socialdemokraterna och Miljöpartiet tänka.
Faktum är att det här med att ta ut mer skatt ur människors arbete inte alls är så odramatiskt som politikerna gärna vill låta påskina. Det får tydliga effekter. Hur mycket skatt du tar påverkar i sin tur hur människor beter sig.
Svensk ekonomi har aldrig varit bra på att hantera tjänster. Momsen och skatten har varit så hög att en välfungerande marknad för exempelvis enklare hantverkstjänster, städning och matlagning inte utvecklats för att efterfrågan har varit för liten. Därför har många svenskar med god lön hellre själva målat sitt staket och fixat sin 50-årsfest än att anlita ett proffs som gör det åt dem. Just för att deras extra arbetade timme ändå förvinner i marginalskatt och att ta in hjälp ändå är så dyrt. Eller så anlitade man någon svart, vilket också var vanligt.
Just detta är vad Rot och Rut-avdraget hjälpt till att komma bort från. Om tjänster blir billiga nog för att det ska löna sig att ta hjälp då växer marknaden, fler blir anställda inom dessa sektorer och fler branscher professionaliseras. Det kan på sikt leda till att hela ekonomin växer och efterfrågan på svartarbete, som har högre risker och kopplingar till kriminalitet, minskar.
Det här är det många som håller med om, den statliga myndigheten Ekonomistyrningsverket och forskare vid Göteborgs universitet exempelvis. Det är många som inför regeringens remissrunda har tittat på Rot- och Rut-avdrag och kommit fram till att dessa har ökat skatteintäkter och minskat svartarbete. Därför har också flera remissinstanser avrått regeringen från att minska avdragen. Regeringskabinettet runt Stefan Löfven lär inte lyssna på det örat, men det är ändå bra för medborgarna att få veta. Att regeringen kör på mot bättre vetande: Vi vet att det här får de här negativa konsekvenserna, men nu gör vi det ändå.
Rut-branschen inom städ, barnpassning och läxhjälp är den som kommer drabbas hårdast av skattehöjningen, det är också den yngsta branschen som har växt mest. Att anställda där, många kvinnor, nu riskerar att förlora sina jobb är högst beklagligt. Både för dem personligen och för vår samhällsekonomi.
Hanna Marie Björklund