Det finns mycket att lära sig om Moldavien, för de Nyköpingsbor som flyger dit från Skavsta. Moldavien är ett av Europas fattigaste länder, men dess värde i vår tids stora framtidskonflikt är högt. Det är inte som att dra till London, precis, men här finns saker att intressera sig för.
Huvudstadens namn låter som en nysning, men Moldavien är ännu ett land att hålla Putin-imperialismen borta från – till förmån för demokratisk frihet, frändskap och framtidstro. En del i detta är att se mer av vad det erbjuder oss och vad vi kan erbjuda i retur.
Två mil söder om Moldaviens huvudstad Chişinău finns världens största vinkällare.
Det handlar om 1,5 miljoner flaskor som lagras i ett underjordiskt system av kalkstensgångar. Under Sovjetdiktaturen, 1940–1991, omvandlades en kalkstensgruva 1969 till vingården Mileştii Mici, där regimen lagrade sitt lyx. De finaste årgångarna var avsedda för partieliten, högt uppsatta tjänstemän och gäster från andra socialistiska länder. Alla var förstås ”lika mycket värda” i det klasslösa samhället, men några måste ju förstås kunna dricka betydligt bättre än vanligt folk…
Moldaverna är ett folk som Ryssland ser som sina underlydande, en del av det nya härskarriket som Putin ska bygga i tsarens och Sovjets fotspår. Putinregimen beräknas ha lagt närmare 2,3 miljarder kronor på att påverka Moldaviens politiska riktning under valåret 2024. Med röstköp, desinformationskampanjer, finansiering av pro-ryska kandidater och träning av aktivister i Moskva för att skapa oroligheter i landet.
Det moldaviska folket stod emot – nätt och jämnt. Det är de unga och de utbildade, det är stadsbor, medelklass och entreprenörer som längtar till EU:s famn. De pro-ryska är främst äldre, Sovjetnostalgiker och en del av befolkningen är ryskspråkig.
Moldavien bjuder på en rik blandning av rumänska, slaviska och turkiska influenser. Från 1500-talet till tidiga 1800-talet var landet en lydstat under det osmanska riket.
Ukraina och Moldavien beviljades kandidatlandsstatus i juni 2022 och inledde anslutningsförhandlingar i december 2023.
Handeln mellan Sverige och Moldavien är begränsad, men ökar över tid. Svenska företag som Ericsson, Oriflame och Volvo Trucks är verksamma i landet. Vi importerar mest textilprodukter och livsmedel därifrån, medan exporten dit främst är verkstadsprodukter och motorfordon.
Vad ska man som turist göra där då? Tja, den som bara stannar i huvudstaden kan upptäcka en ortodox katedral i neoklassicistisk stil, de stora parken Valea Morilor som har en sjö i mitten och till det en stor trappa i sovjetisk stil. För den turist som vill uppleva genom smaker finns specialiteter som majsgröten Mămăligă och kycklingsoppan Zeamă.