Den senaste rapporten om vad som hände under den uppmärksammade nyårsnatten i tyska Köln är talande. 1218, ettusentvåhundraarton brottsoffer. Ungefär hälften har utsatts för övergrepp av sexuell natur. Det är ett brutalt samhälleligt misslyckande.
Debatten efteråt bjöd föga oväntat på färdiga förklaringsmodeller, byggda på kön eller kulturella värderingsfaktorer. Att brott är individuella även om de utförs i grupp lämnades lika väntat därhän.
De misstänkta förövarna är förvisso män. Många av de misstänkta sexualbrottslingarna kan garanterat bära på moraluppfattningar som förkastar såväl jämställda rättigheter som medmänsklighet i allmänhet. Men detta säger inte allt.
En annan faktor hamnade mer i skymundan, följder av kriminell livsstil. I Kölnfallet finns 153 misstänkta förövare. Det absoluta flertalet vistas i Tyskland illegalt eller i form av asylsökande. Många har tagit sig till Europa från Nordafrika trots att chanserna till uppehållstillstånd är minimala. I stället väntade ett skuggsamhälle, en tillvaro där laglöshet och kriminalitet härskar. Hot, våld, människohandel och missbruk präglar livet. Det både skördar offer och göder organiserad brottslighet.
Individer som lever i en vardag där den starkes rätt råder och där den som inte kan försvara sig är ett legitimt villebråd, förblir inte opåverkade. Överlevaren förhärdas, offren föraktas. Det påverkar förövarens bedömningar och beslut.
I stora folkmassor är det lätt att komma undan, risken för upptäkt och utvisning minskar. Efter händelserna i Köln kom snarlika berättelser också från Sverige. Också här finns problemet med individer som smugglats hit och lever utanför lagen. Skuggsamhällen är ohållbara i ordets alla bemärkelser. Där skadas och skördas liv. Det gröper ur samhällelig tillit, underminerar utvecklingskraft och säkerhet.
Den som vill se ett bättre samhälle för fler måste agera mot de miljöer som ställer sig vid sidan av lagar och rättigheter, alltifrån pengatvätt till narkotika- och vapenhandel. Även i Sverige kastar dylika verksamheter långa skuggor.
Det må låta okänsligt, men den som inte har laglig rätt att vistas på en plats kan inte annat än avvisas. Samhälle byggs med lag, likaså medborgerliga rättigheter. Även den som saknar asylskäl har i dag åtminstone en laglig väg att få tillträde till det samhälle vi lever i, via eget arbete. Den som får ett jobb är välkommen hit för att förtjäna sitt levebröd och via skattsedeln kvalificera sig för de välfärdstjänster som finansieras den vägen.
Det lag- och rättighetslösa skuggsamhället är en för oss alla dyrköpt och omänsklig miljö, även då det inte leder till massövergrepp och omfattande sexuella trakasserier. Nyårsnatten i Köln blev en stark påminnelse om hur långt det kan gå och varför denna undre värld, i alla dess former, måste bekämpas. Inte minst med rättssamhällets mest kraftfulla verktyg: lag och ordningsmakt.