Dröm stort. Du kan bli vad du vill. Det är viktigt med en bra utbildning.
Att ha föräldrar med studievana som betonar vikten av utbildning brukar framhävas som en av de viktigaste orsakerna till att barn lyckas i skolan. Men vad som ses som bra utbildningar och som att följa sina drömmar behöver inte nödvändigtvis vara det bästa för framtiden. Enligt en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv råder exempelvis enbart sex procent sina barn att välja ett yrkesprogram. Detta trots att det finns ett skriande behov på arbetsmarknaden av personer med yrkesutbildning i bagaget.
I förra veckan skickade årets niondeklassare in sin ansökan till gymnasiet. En nervös väntan inför första antagningsbeskedet pågår. Ska man komma in på rätt skola, på rätt linje? Och rätt linje för vad? Varje år utbildas 150 trädgårdsmästare i Sverige. 2 500 behöver anställas. Rätt utbildning för jobb hade kanske varit en där man får grönare fingrar. Vill man däremot studera vidare kan naturvetenskap eller samhällsvetenskap vara de bästa alternativen.
Att säga vad som är rätt eller fel är naturligtvis omöjligt. Självklart är det bättre att läsa något som intresserar en än att bli så uttråkad att man inte lär sig något. Problemet ligger i att råden om att undvika yrkesutbildningar bygger på gamla föreställningar om att dessa skulle vara sämre, inte möjliggöra för vidareutbildning, eller att de skulle vara mindre fina. Man ska inte underskatta hur mycket en sådan attityd hos de vuxna smittar av sig på de yngre.
Alltför många av yrkesutbildningarna lider av för få sökande. Många får läggas ner. Det behövs bättre information, inte bara till elever utan också till föräldrar, om de möjligheter som en yrkesutbildning innebär. Breda utbildningar i all ära, men att läsa samhällsvetenskap och sedan komma på att man är skoltrött och inte vill plugga vidare gör att inträdet på arbetsmarknaden blir svårt.
Inte bara när det kommer till gymnasievalen påverkar föräldrarnas attityd elevernas inställning. Samtidigt som OECD avslöjar att var tredje svensk elev inte klarar baskraven i bland annat matematik anser nämligen var tredje vuxen att matematik är onödigt enligt en undersökning gjord av Västsvenska Handelskammaren.
Det är enkelt att vara missnöjd med kvaliteten i skolan och tycka att lärarna är dåliga. Men om man får höra hemifrån att matte inte är så viktigt, att det inte alls var föräldrarnas grej när de gick i skolan, påverkar det lärarnas förutsättningar att göra ett bra resultat. Få ämnen är så viktiga att ha en bra grund i från början om man studerar på högre nivå senare. Och även om man inte använder Pytagoras sats och Cosinus i vardagen bidrar matte till att utveckla det logiska tänkandet. Problemlösande har man alltid nytta av.
Dröm stort. Du kan bli vad du vill. Matte och yrkesprogram är bra utbildningar.
Johanna Lundgren Gestlöf