Smutsiga sprutor är också bajs

Folkhälsomyndigheten föreslår sprututbytesprogram i hela landet och folkhälsoministern vill avskaffa kommuners rätt att säga nej. Äntligen kan vården kanske fokusera på att hjälpa missbrukare.

sz23df5e.jpg

sz23df5e.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-04-17 05:46
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Knark är bajs. Så lät det i den uppmärksammade statliga kampanjen mot knark som bedrevs för ett decennium sen och som syftade till att minimera antalet unga som testade droger. Förvisso ett behjärtansvärt ändamål och en kampanj som verkligen lyckades nå ut. Men antalet unga som testar droger ökar ändå. Lättare droger såsom cannabis har blivit allt vanligare och vi minns alla den våg av olyckor och dödsfall till följd av internetdrogen spice som förekom förra året.

Trots det ligger mycket fokus på att just propagera mot droger. Det finns en motvilja hos politiker att prata om droger på något annat sätt än att det är just bajs. Men även om det vore önskvärt med ett narkotikafritt samhälle är vi långt ifrån en sådan situation idag. Då måste vi även diskutera hur vi kan minimera skadorna till följd av bruk och framförallt missbruk.

Den stigmatisering ett  drogmissbruk innebär hjälper föga för att ta sig ur det eller söka hjälp. Det leder i sig till ytterligare utanförskap och försämrad hälsa. Varje år smittas över 800 narkotikamissbrukare med hepatit C, en farlig leversjukdom som sprids till följd av dåligt rengjorda injektionsverktyg. För att förhindra sådan spridning finns idag sprututbytesprogram i tre landsting, vilket innebär att ungefär 2 000 personer omfattas. Men ett kommunalt veto hindrar kliniker från att öppna även om landstinget har sagt ja, något som bland annat stoppat sprututbytesprogram i Göteborg.

Landstinget Sörmland är ett av fyra som just nu för diskussioner om huruvida sprututbyten ska införas. Ytterligare fyra har sagt att de vill men inväntar svar från kommunerna. Det är beklagligt att processerna är långdragna men det kan komma att ändras. Folkhälsominister Gabriel Wikström vill nämligen avskaffa det kommunala vetot. En ny rapport från Folkhälsomyndigheten stödjer också linjen med sprututbyten och föreslår att det införs över hela landet.

Motståndarna hävdar att det är att uppmuntra knarkanvändande och att man absolut inte bör förse missbrukarna med de verktyg som i värsta fall kan leda till döden. Problemet är att smutsiga sprutor i ännu högre utsträckning riskerar att leda till döden. Det är inte tillgången till rena sprutor som får människor att bli tunga missbrukare.

Till helgen har Sörmlandsmoderaterna sin förbundsstämma. Ungdomsförbundet (SN 15/4) försöker få moderpartiet att säga ja i frågan om sprututbyte.

Knark må vara bajs, men att vara fast i ett missbruk utan kontakt med myndigheter och tillgång till vård, med dålig hälsa och hepatit C-smittade sprutor är också det. Då måste vi fråga oss hur vi kan nyansera debatten och minimera skadorna missbruk för med sig. Att införa sprututbytesprogram är ett sådant sätt. Genom att kombinera det med fortsatt utvecklat mottagande ökar möjligheterna att utnyttja de skapade kontakterna för att faktiskt hjälpa människor ur sitt missbruk. Dessutom med bättre hälsa under tiden.

Johanna Lundgren Gestlöf