Sörmlands bryggerier väntar men regeringen krånglar

Sörmland och Nyköping har stora möjligheter när gårdsförsäljning väl införs. Men regeringen snurrar till det och vattnar ur reformen.

Ge Sverige en gårdsförsäljning värd namnet, krångla inte till det.

Ge Sverige en gårdsförsäljning värd namnet, krångla inte till det.

Foto: Christine Olsson

Ledare2024-04-17 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Införandet av gårdsförsäljning är vid det här laget lika mycket parodiskt exempel som faktisk reform. Ett exempel på hur till synes svårt det är att tillåta mer frihet i den svenska alkoholpolitiken, till och med när den är närmast symbolisk.  

Småskalig alkoholproduktion är fortfarande en liten bransch. Men den har vuxit i flera år och idag finns mikrobryggerier och andra producenter i så gott som hela landet. Här i Nyköping finns till exempel Nyköping Brewing och Nils Oscar. Väldigt lite talar för att ett tillåtande av försäljning på allvar skulle hota alkoholmonopolet. En liten aktör som ett mikrobryggeri är chanslös gentemot Systembolaget vad gäller tillgänglighet, läge, utbud och pris. Däremot kan reformen innebära en stor tillväxtmöjlighet för en ny bransch som kan bidra med nya jobb och mer turism. Samtidigt ger det oss alkoholkonsumenter lite mer frihet.

undefined
En liten aktör som ett mikrobryggeri är chanslös gentemot Systembolaget vad gäller tillgänglighet, läge, utbud och pris. Däremot kan gårdsförsäljning innebära en stor tillväxtmöjlighet

De första ordentliga stegen togs 2019, för mer än fem år sedan, i och med att Januariavtalet utredde frågan. Detta under förutsättning att Systembolagets monopol fortsatt skulle säkras. 2021 kom äntligen utredningen och med den ett rejält urvattnat förslag. Försäljning skulle tillåtas i begränsad mängd per tillfälle och utbudet skulle vara till producentens egna produkter. Dessutom skulle det krävas att kunden deltagit i ett betalt studiebesök på platsen.  

Mer än så blev det inte av förslaget innan regeringsskiftet kom 2022 och frågan landade hos socialminister Jakob Forssmed (KD) som har försökt ta fram ett konkret lagförslag. Det har tagit tid, trots att ministerns partiledare Ebba Busch och statsminister Ulf Kristersson varit öppna påhejare av reformen. Från ministern har det varit väldigt tyst om förslaget och de uttalanden som kommit har snarare betonat reformens påstådda risker än dess möjligheter.  
 
Men nu verkar det som att ett faktiskt förslag är på gång. Förra veckan kunde Aftonbladet rapportera att ett första utkast presenterat för Moderaternas riksdagsgrupp. Flera av riksdagsledamöterna var snabba med att uttrycka sin besvikelse över vad de fått se. Det är inte så konstigt, eftersom förslaget enligt uppgift verkar vara ännu mer begränsat än utredningen. Försäljningen ska begränsas till drycker under 15 procent alkoholvolym. Dessutom kräver man nu inte bara att säljaren ska producera drycken utan också eget spannmål, vilket ytterst få aktörer gör.  

Om regeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet menar allvar med denna frihetsreform har de två alternativ framför sig. Antingen får man ta ett ordentligt kvartsamtal med ministern som får återkomma med ett förslag som innebär gårdsförsäljning på riktigt. Alternativt kan man göra som delar av regeringen, M och L, gjort i frågan om juridiskt kön. Nämligen att, rent krasst, strunta i regeringens nejsägare och söka stöd i riksdagen. Här kan man med fördel ta hjälp av Centerpartiet, som drivit på i åratal. Oavsett metod bör man se det som sin uppgift att ge Sverige en gårdsförsäljning värd namnet.