Svar till Åsa Kullgren (S) med flera i SN 15/11.
Sedan den 1 juli 2010 är det lag på att landstingen ska erbjuda vård inom rimlig tid. Gränserna för att besöka specialistläkare på sjukhus är 90 dagar och för att påbörja behandling ytterligare 90 dagar. Vården har alltså minst sex månader på sig. Det tycker jag är en ganska lång tid – men som Sörmland ändå inte lever upp till.
Sörmland har under den socialdemokratiska ledningen länge haft bland de längsta väntetiderna i landet. Den lagstadgade vårdgarantin respekteras inte. Frågan vi är oeniga kring är huruvida landsting som inte följer lagen borde straffas.
Låt oss börja titta på lite fakta. I september månad väntade 8 181 patienter på att få besöka en specialistläkare, och av dessa tvingades 1 852 eller 23 procent att vänta längre än 90 dagar. Det gör Sörmland till det tredje sämsta landstinget i Sverige - men det blir värre ändå. Utvecklingen har gått bakåt! För i september år 2011 fick 19 procent av patienterna vänta för länge – och då var Sörmland bara åttonde sämst.
Sörmlänningarna är trötta på att tvingas vänta i evigheter på att få vård. Att få vård i tid är en rättighet enligt hälso- och sjukvårdslagen, efter beslut av Allianspartierna. Det respekterar inte socialdemokraterna i landstinget, och i stället för att lägga kraften på att korta köerna, så bekämpar man dem som just försöker korta köerna.
Det senaste debattinlägget var inget undantag. Inte med ett enda ord nämns att Sörmland har bland Sveriges längsta vårdköer, och inte verkar man tycka att det är ett problem att nästan två tusen personer tvingas vänta längre än vad lagen anger.
Efter att ha läst Åsa Kullgrens inlägg går det inte att dra någon annan slutsats än att hon inte tycker att långa vårdköer är ett problem. Det är egentligen där konflikten står. Jag anser att vårdköer är ett problem, det anser inte Åsa Kullgren.
Mest förvånad blir jag över hennes nya inställning till landsting som inte följer lagen. När Åsa Kullgren för några år sedan var ordförande i socialdemokraternas nationella sjukvårdspolitikiska arbetsgrupp tog hon fram ett program med följande förslag:
Kvalitetscertifieringen ska vara tidsbegränsad och omprövas med jämna mellanrum. Den ska kunna dras in när vårdgivare har brister i vården. För att få certifiering ska vårdgivare visa att vården har hög kvalitet och är evidensbaserad, håller god tillgänglighet och uppfyller krav på patientsäkerhet.
Om det förslaget blivit verklighet skulle Landstinget Sörmland inte ens få skriva ut Alvedon, men när hon personligen bär ansvaret för köerna låter det annorlunda.
Naturligtvis är Åsa Kullgren emot att det införs sanktioner mot landsting som bryter lagen, åtminstone de landsting hon själv personligen leder. Och lika naturligt är det för mig att ta ställning för patienterna och förespråka sanktioner mot lagbrott.
Magnus Leivik (M)
landstingsråd i opposition