Stoppa trängseln på stränderna

Larm kommer om överfulla stränderna och parkeringskaos i anslutning till vattenhålen - är vi inte bättre än det här?

Bidra inte till ökad trängsel under din semester.

Bidra inte till ökad trängsel under din semester.

Foto: Anders Bjurö/TT

Ledare2020-07-28 05:36
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Semesterpärlan Österlen har drabbats av semesterkaos. Det är ovanligt många turister som sökt sig till den vackra kustregionen, men det har också följt av trängsel och parkeringsbrist. Nu larmar Polisen om parkeringskaoset, vilket kan skapa dystra konsekvenser för oss alla. 

Rapporterna om trängseln innehåller först och främst den återkommande coronafaktorn. Bara för att vi stannar i Sverige betyder det inte att vi kan skita i att hålla avstånd på hemmaplan. I Sverige har vi omkring 100 000 sjöar och en lång kustremsa som borde erbjuda de flesta en möjlighet att ta ett dopp utan att behöva trängas på några enstaka favoritstränder.

För det andra leder trängseln på stränder och parkering till att liv och hälsa äventyras när bilar blockerar vägarna. Om en drunkning sker kommer räddningstjänsten eventuellt inte hinna nå fram till stränderna på grund av bilträngseln. För att minska strandkaoset har Polisen fått sätta in väktare vid en av de populära stränderna (Expressen, 17/7).

Vi lever onekligen i jobbiga tider, men det får dock inte göra oss till desperata semesterfirare som glömmer bort all form av vett och etikett. Om du tänkt åka till en badplats som du ser är smockad med folk gör du helt enkelt bäst i att söka dig vidare till en annan strand. Vi alla måste ta ansvar för oss själva och varandra under både arbetstid och semester.