Vilka ska styra Landstinget Sörmland under de närmaste fyra åren? Valresultatet gav inget givet svar på den frågan. Den sittande majoriteten förlorade sin position. I sak är det tre olika alternativ som finns på bordet. Huvudspåren är en sexpartikoalition samt en fyrpartikoalition med ett stödparti. Det ena skulle samla en majoritet, det andra en större minoritet.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har varit mest intresserade av att tillsammans med uppstickarpartiet Vård för pengarna bilda en ny majoritet tillsammans med Miljöpartiet och Folkpartiet. De två sistnämnda har förklarat sig mer skeptiska. De försöker i stället få Centerpartiet att gå med i ett fyrpartisamarbete med Socialdemokraterna. Detta skulle dessutom kräva att Vänsterpartiet ger ett tyst stöd för att få igenom en budget.
Breda samförstånd – i antal partier mätt – har provats förr under 2000-talet. En så kallad regnbågskoalition styrde i två omgångar. I sin avslutande upplaga, 2006-2008, bestod den av fem partier – Alliansen och Miljöpartiet – samt två avhoppade vänsterpartister. Därefter gick Folkpartiet och Miljöpartiet över en natt ihop med Socialdemokraterna. Efter en och halv mandatperiod röstade väljarkåren bort dem.
Sexpartisamtalen är ett stort samarbete. Många viljor måste samsas. Det krävs ett mycket noggrant förarbete. Gemenskapen måste stå pall även för riktigt svåra beslut, annars faller majoriteten. Trycket på nykomlingarna i Vård för pengarna blir stenhårt. Att bli överens om att minska antalet politiska tjänster är det lättaste. Att öka antalet vårdplatser är fullt möjligt. Men ta det planerade nya länsmuseet exempelvis: hur långt kan övriga partier acceptera att kostnaderna minskar och bygget samtidigt försenas? Ett antal krav från valrörelsen måste helt läggas åt sidan.
Det avgående styret – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet – förlorade sin majoritet. Väljarna sade nej till den politiken. Ska dessa sitta kvar i orubbat bo, med hjälp av Centerpartiet måste det vara tydligt vad C har att vinna på detta. Då krävs ett tydligt politikskifte, bort från högre skatt och färre vårdplatser. Säger C ändå nej tack eller om Vänsterpartiet inte vill vara ett stödparti – ja, då rullar spelet om makten tillbaka till utgångspunkten igen. Då får MP och FP en chans till att fundera över sexpartikoalitionens möjligheter.
Det här spelet är inte riskfritt. I bakgrunden lurar en högoddsare. Om Socialdemokraterna och Moderaterna skulle ta varandra i hand så skulle det bli en grå och ganska fantasilös majoritet med 37 mandat av 71. De två största partierna, en stor koalition i tysk anda, skulle säkert kunna bli överens om att låta skattesatsen vara och därefter acceptera några av motståndarens vallöften, på ett lagom svenskt vis. I ett huj skulle samtliga mindre partier i landstinget berövas på alla chanser till inflytande.