Stryp utrymmet för skurkar som lurar äldre

Bedrägerier, stölder och lurendrejerier som riktas mot äldre måste bekämpas bättre, på flera sätt.

Kampen mot telefonbedrägerier som riktas särskilt mot äldre måste bli mer effektiv. Att öka motståndskraften hos den som skurkarna försöker lura, är en viktig del.

Kampen mot telefonbedrägerier som riktas särskilt mot äldre måste bli mer effektiv. Att öka motståndskraften hos den som skurkarna försöker lura, är en viktig del.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2023-01-31 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är en brottslighet som riktar som mot äldre, främst över 80 år och utgår från att det då är lättare att luras. Det handlar om telefonbedrägerier, där det ofta handlar om att få tillgång till offrets bankkonton. Det handlar också om tjuverier där det rent fysiskt är någon som knackar på och påstår sig vara från en myndighet, bank eller liknande. Många gånger är det väldigt övertygande uppspelat, där tjuvarna nyttjar offrets vilja att tro på det rätta, ett ärligt uppsåt.

Vi har i SN berättat om flera fall bara den senaste tiden. Det är lika hjärtskärande varje gång. Häromdagen skrev vi om ett bedrägeriförsök mot en 95-årig kvinna i Oxelösund och några dagar tidigare om Kerstin och Gösta Boström i Oxelösund som höll på att råka illa ut. De är tyvärr inte ensamma i detta. I november ifjol varnade polisen i Sörmland för en våg av bedrägeri och stölder riktade mot äldre. Att inte känna sig trygg i det egna hemmet förstör så mycket. Den här sortens organiserat tjuveri är konkreta exempel på sådant som direkt ökar den faktiska oron och försvagar gemenskaper. Även om det är enormt smärtsamt att bli bestulen, är otryggheten som följer kanske lika illa eller värre. 

Brotten som riktas mot äldre är ett rent rövarbeteende som måste mötas på bred front. Självklart har polisen att jaga de kriminella som lever på brotten, och ibland åker några av dem fast. Det behöver fler göra och det med besked. Om det blir svårare att komma undan är det mycket värt. Brotten mot äldre är en del av det som göder organiserad kriminalitet (SR Ekot 30/1).

Lika viktigt är vad som kan göras av andra än polisen. Bankerna har förstås ett särskilt ansvar för information och skyddsstärkande åtgärder. Att berätta mer och oftare om hur de arbetar med direkta kundkontakter. Banken behöver ju inte ha kundens hjälp för att komma åt konton i banken.

I höstas gjordes polisen i Sörmland exempelvis en särskild informationsinsats på Stora torget i Nyköping. Syftet var att lära ut mer om hur man kan skydda sig, exempelvis att aldrig lämna ut koder eller låta någon annan logga in på de egna kontona. Det är bra brottsförebyggande arbete och det behövs mer i flera led. 

Alla nås inte via torget. Jobba för att bryta ensamheter och bygga praktiska kontaktkedjor. Stärk stödet med hjälp av andra, i samma anda som grannsamverkan. 

I Sverige har vi en rejäl och god tradition av folkbildning. Vi kan stärka människors kunskaper, teoretiskt såväl som praktiskt, oavsett var vi bor eller vilken formell utbildning vi har. Vi har ett rikt föreningsliv och en rad erfarna folkbildningsorganisationer som kan göra stor nytta. Regeringen bör i detta se möjligheten att lägga resurser på kampanjer mot bedrägerivågorna. Lyft och öka medvetenheten om riskerna, men sprid även tekniker och hanteringssätt som gör det svårare att bli lurad. 

Äldreorganisationer som PRO, SPF Seniorerna med flera finns på många håll i landet – och folkbildningens krafter likaså, med alltifrån ABF och Medborgarskolan till Vuxenskolan och NBV. Här finns exempel att lära av. Det gäller också att tänka ett varv extra på de äldre som inte är så lätta att nå, äldre som inte föreningsaktiva, kanske ensamma och kanske saknar kontaktnät där man kan få stöd av andra. Bygg ut, bygg till.

Den allmänna motståndskraften mot bedrägerierna måste öka. Det här organiserade tjuveriet förgiftar vardagen för alldeles för många.