Svagt ledarskap bakom skolfiasko

Domen har fallit över en av modern tids mest kritiserade reformer, kommunaliseringen av skolan, och den är hård. Frågan handlar dock inte bara om vem som är bäst lämpad som huvudman.

sz2bae54.jpg

sz2bae54.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-02-12 06:20
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En ny omfattande utredning av kommunaliseringen av skolan presenterades på måndagen då professor Leif Lewin lade fram sina resultat i ett betänkande till regeringen. Rapporten konstaterar att kommunaliseringen fick många negativa följder för skolan. Vid en närmare läsning kan man dock konstatera att den viktigaste faktorn vid kommunaliseringen egentligen inte var vem som blev huvudman utan att överlämningen sköttes dåligt. Det hade med andra ord kunnat bli problem även om man bytt från kommunal till statligt ledarskap.

Lewins utredning tar inte ställning till om det vore bra att återförstatliga eller inte. Räkna ändå med att röster kommer höjas i kritik mot att kommunaliseringen någonsin skedde, tillsammans med krav om återförstatligande. Folkpartiet är det parti som tydligast tagit ställning för men inga av allianskollegorna är med dem på det, särskilt inte Centerpartiet som tydligast har tagit ställning mot.

Det finns en poäng med Centerns resonemang. När kommunerna, inte staten, har huvudansvar för skolan kommer beslutsfattandet närmare medborgarna, vilket tekniskt sett är bättre om man vill ha mer småskaliga lösningar och mer lokal makt. Tyvärr så har det inte riktigt förverkligats, kommunerna var i många fall inte redo för uppdraget att ta över ansvaret över skolan, och staten räckte inte till i att ge råd och stöd för att förbereda dem. Friskolereformen har varit en viktigare åtgärd för mer mångfald och småskalighet än kommunstyre.

Särskilt allvarlig var kommunaliseringen för lärarnas status och löner. Det beror inte bara på att man fick en ny chef utan även på att en rad andra förändringar som genomfördes i samband med kommunaliseringen. Ett exempel är hur lärare tvingats lägga allt mer tid på rapportering och pappersarbete. Staten släppte huvudansvaret till kommunerna, men de vågade inte släppa helt, så man införde ett nytt system där lärarna skulle sitta och själva rapportera in vad de gjorde med sin tid. Något som bara skapat krångel och irritation. Det finns liten poäng med att ge någon mer eget ansvar om man ändå inte litar på personens eget omdöme.

Utredningen om skolans kommunalisering är sorglig läsning. Den ger oss bara ytterligare bevis för vad vi redan vet. Med dåligt ledarskap och bristande kompetens kommer inga reformer att lyckas. Oavsett hur reformen i sig ser ut. Kommunerna var inte redo, staten hjälpte dem inte att bli redo. De som fick betala priset var lärarna och eleverna. Det bör vara en viktig lärdom inför alla kommande reformer. Gör förarbetet ordentligt.

Hanna Marie Björklund