Sveket mot besöksnäringen

Regeringens så kallade satsningar på turistnäringen äventyrar tusentals jobb.

Dda fiskar _059.jpg

Dda fiskar _059.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-10-09 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Turismen är en viktig exportvara för Sverige, men vi har en lång bit kvar tills vi på allvar kan tillvarata turistnäringens fulla potential. Den "slagkraftiga" regeringen har sina metoder på hur turismen kan på sikt skapa arbetstillfällen och ökad tillväxt. Denna metod går ut på att först höja arbetsgivaravgiften för unga för att sedan ge en liten andel av medlen till offensiva marknadsföringskampanjer i utlandet.

Problemet ligger inte i att staten över huvud taget lägger sig i någon typ av marknadsföringskampanj utan i att majoriteten av de anställda i hotell- och restaurangbranschen är under 25 år vars anställningar äventyras med regeringens förslag om höjda arbetsgivaravgifter.

För besöksnäringen innebär de höjda arbetsgivaravgifterna en kostnadsökning på 1,5 miljarder kronor och minst 5 000 jobb, något som branschorganisationen Visita länge har varnat för. Det är småföretagen, som utgör 90 procent av branschens företag, som påverkas mest av de ökade kostnaderna. Att många av landsbygdens turismaktörer är mindre företag gör det hela ännu mer sorgligt.

I stället för att låta turismen växa fram organiskt, låta människorna i städer och på landsbygden att dra till sig både utländska och inhemska turister med attraktiva varor och tjänster ger regeringen i stället 70 miljoner kronor under tre år till VisitSweden för att stärka Sverigebilden utomlands. Enligt regeringen själv ska detta leda till en fördubbling av besöksnäringen fram till 2020. En av de viktigaste målsättningarna i kampanjen är att locka till sig globala evenemang. Tomma arenor kan knappast vara lika lönsamma som ett konstant flöde av turister och ett levande socialt liv i form av en mångfald av restauranger, kulturutbud och nöje.

De senaste 15 åren har de utländska gästnätterna ökat med dryga nio procent enligt en rapport från Tillväxtverket. Under 2015 minskade gästnätterna i Södermanlands län med 2,5 procent jämfört med förra året. Att turister från Kina eller Indien hittar till länets turistattraktioner med regeringens satsningar är ytterst tveksamt.

Landsbygdens turismfördel ligger i naturen och det den kan ge, till exempel närproducerad mat och dryck. Som bekant stängde folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) dörren för gårdsförsäljning av vin – samma gäller för mikrobryggerier. Att den lokala producenten ska kunna sälja sina vin- eller ölprodukter efter en provning skulle onekligen locka till sig turister. Det skulle även bidra till att fler vågar göra sin vingård eller sitt mikrobryggeri tillgängligt för turister. Om ett värdshus på landsbygden har råd att anställa ett par ungdomar under sommarperioden för att ge sina gäster en bättre service skulle det också bidra till att stärka Turismsverige, betydligt mer än regeringens skamlösa miljoner som läggs på reklam.

Turismnäringens betydelse för svensk ekonomi är inte att underskatta. Regeringens satsningar är kontraproduktiva och kommer förmodligen att påverka turismen negativt i hela landet. Det är dags att säga ifrån!

Viktoryia Khromchanka